Andrées expedition

Bokomslaget

Den 11 juli 1897 steg ingenjör Salomon August Andrée till väders i luftballongen Örnen, tillsammans med två färdkamrater. De svävade mot skyn och färdades med vinden från Dansköns strand ut över öppna havet, men allt gick fel. Redan vid uppstigningen förlorades de viktiga styrlinorna och ballongen vara nära att krascha i havet. Innan expeditionen fick sitt sorgliga slut tvingades Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg utkämpa en lång och hård kamp i polarisens ogästvänliga landskap. Denna episod är hämtad från en tid då människor såg sig själva som skapelsens krona.

Tomas Blom berättar en historia om obändig längtan efter kunskap, uppfinningsrikedom, och dödsångest – men framförallt om mänskligt övermod.

Tomas Blom är skribent med en bakgrund som radioman och TV-författare. Han debuterade med sin första historiska roman 1991, som har följts av en stort antal böcker, bland annat Drottningar i Sverige, Dackefejden. Det stora upproret och Vasaskeppets förlisning. Han har även medverkan med manus till TV-serierna Anno 1790 och Sveriges historia.

Tomas Blom:
Andrées expedition
Historiska Media
Utkom 2020