Karl XII – en biografi

Karl XII blev mördad av en av sina egna. Det anser historikern Bengt Liljegren i en ny biografi över krigarkungen. Det var inte någon ”ärlig” norsks fiendekula som ändade hans liv i Halden 1718, utan en lejd mördare. Författaren pekar till och med ut gärningsmannen – en fransk officer i svensk tjänst vid namn André Sicre.

Boken är den första svenska biografin sedan 1930-talet och under de 70 år som gått sedan dess har mycket hunnit hända inom forskningen. Vi följer Karl från barndomen, under de vilda ungdomsåren och vidare ut på slagfälten i Europa. Men – det här är ingen gloriös berättelse om en strategisk krigarkonung utan här möter vi hela människan Karl XII.

Författaren problematiserar kungens liv och gärning: Varför förde han egentligen krig i Polen i fem år, medan tsar Peter erövrade de svenska provinserna i Baltikum? Varför gifte sig kungen aldrig – tyckte han inte om kvinnor?

I boken skildras Karl ur en rad nya infallsvinklar: hans intresse för kultur och vetenskap, hans förhållande till kvinnor, och hans brutala och hårda sidor – en sida av hans karaktär som ofta utelämnats i tidigare skildringar.

Karl XII är den första utgåvan i en serie biografier om svenska regenter.

Bengt Liljegren:
Karl XII. En biografi
Historiska Media
442 sidor, inbunden
Utkom i oktober 2000