Kerstin Hesselgren – hälsovårdsapostel och riksdagspionjär

Kerstin Hesselgren (1872–1962) var den främsta kvinnan inom svensk politik och offentlig förvaltning före 1945. Hon var en av de fem kvinnor som först tog plats i riksdagen och även en pionjär inom många andra områden, inte minst som statlig yrkes­inspektris.

Som dotter till en bruks- och provinsialläkare i Hofors i Gästrikland kom Kerstin Hesselgren tidigt i kontakt med levnads­förhållanden inom olika sociala grupper och bestämde sig för att arbeta för att undanröja faktorer som hotade människors hälsa, exempelvis vad gäller kost, levnads­vanor, bostäder och arbets­platser. Hennes idoga arbete, kunskap och inte minst hennes sociala kompetens bidrog till att hon blev en stark social­liberal röst att räkna med, både i Sverige och internationellt.

Anders Johnson är författare med inriktning på svensk politisk och ekonomisk historia. Han har skrivit eller medverkat i cirka 150 böcker, varav många handlar om entreprenörskap, bland annat Garpar, gipskatter och svartskallar som utsågs till Årets bok om svensk historia 2010.

Anders Johnson:
Kerstin Hesselgren – hälsovårdsapostel och riksdagspionjär
Förlaget Näringslivshistoria
Utkom 2023