Lovisa Ulrika – konst och kuppförsök

Bokomslaget

Drottning Lovisa Ulrika grundlade stora delar av det kulturarv som vi idag åtnjuter, bland annat Vitterhetsakademin och Drottningholms och Ulriksdals slottsteatrar och hon bidrog till det som i dag är Nationalmuseums samlingar. Hon var också ett barn av sin tid, upplysningstiden – och umgicks med företrädarna för vetenskap och upplysning som Voltaire, naturforskaren Pierre Louis Moreau de Maupertuis, Carl von Linne med flera. Lovisa Ulrika har också inte minst genom uppfostran av den blivande konungen Gustav III gjort ett starkt avtryck i vår historia.

Gustav III:s mor gick till historien som stolt, härsklysten och intrigant – nu presenteras en betydligt mer nyanserad och fascinerade bild av drottning Lovisa Ulrika. I boken om Lovisa Ulrika får vi genom brev och samtida dagböcker följa hennes väg från preussisk prinsessa till drottning över Sverige. Vi får en inblick i Lovisa Ulrikas liv och den turbulenta tid hon levde i.

Claes Rainer är historiker och processjurist. Det var intresset för hans egen familjs historia på 1700-talet som ledde till boken om Lovisa Ulrika, då det gick att följa en av hans anfäder till Lovisa Ulrikas resa till Sverige 1744.

Claes Rainer:
Lovisa Ulrika. Konst och kuppförsök
Bokförlaget Langenskiöld
Utkom 2019