Makarna Harrison i ny historiepodd

Historieprofessorn Dick Harrison och hans hustru, författaren Katarina Harrison Lindbergh, har startat en historisk podd tillsammans. I Harrisons dramatiska historia ska de ta med lyssnarna ”på en personlig resa i världshistorien”.

– Vi har velat göra en podd tillsammans länge och äntligen har det blivit av, säger Katarina Harrison Lindbergh till Nättidningen Svensk Historia.

I första avsnittet av Harrisons dramatiska historia, som lanserades i slutet av mars, togs lyssnaren tillbaka till dinosauriernas tid, där programledarna både gav tips om de bästa dinosauriemuseerna och spekulerade kring hur Tyrannosaurus Rex kan ha låtit. Avsnitt nummer 2 har rubriken ”Venus från Willendorf – ikonen för den äldsta mänskliga civilisationen i Europa”.

– Vi har viss, men ytterst begränsad, erfarenhet av att göra poddar, och det här är det roligaste projektet hittills, säger Dick Harrison.

Den första säsongen kommer att ha totalt tio avsnitt med ”djupdykningar i enskilda personöden och händelser men med en tydlig kronologi i avsnitten som följer historiens väg framåt”. Senare i år återkommer Dick Harrison och Katarina Harrison Lindberg med ytterligare två säsonger av sin podd.

Ingen av de båda programledarna är poddlyssnare. ”Tiden räcker inte till”, konstaterar Dick Harrison.

Bakom Harrisons dramatiska historia står podcastbolaget A2C Productions.

– Dick Harrison är Sveriges mest kända historiker och en mycket god berättare. Och Katarina Harrison Lindbergh är en av få som kan säga emot Dick. Det blir både lärt och roligt utan att vara att vara lättviktigt, säger creative director Urban Lindstedt.

A2C Productions producerar sedan tidigare Historia Nu, Militärhistoriepodden och En oväntad historia. De tre poddarna har långt mer än en halv miljon lyssningar varje månad.

– Det är inte omöjligt att Harrisons podd blir vår största inom ett år. Intresset för historia är stort och jag tycker att just podd är ett bra format för populärhistoria, säger Urban Lindstedt, som även är programledare för Historia Nu.

Lyssna på Harrisons dramatiska historia här.

(2023-04-02)

Se även Två nya historiska poddar (2018-05-16)