Hedvig Eleonora och hennes tid

Hedvig Eleonora var den svenska barockens drottning. Under sina nästan åttio levnadsår hann hon uppleva den svenska stormaktens blomstring och begynnande fall. Men hon var också kulturmecenat och politiskt inflytelserik genom sin plats i inte mindre än två förmyndarregeringar. Eva Helen Ulvros skildrar i sin nya biografi ett ovanligt långt kvinnoliv i maktens centrum.

Hedvig Eleonora är känd som ”Karlarnas maka, mor och farmor”. Prinsessan Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp gifte sig år 1654 med Karl X Gustav och blev sedan mor till Karl XI och farmor till Karl XII.

I Hedvig Eleonora och hennes tid får läsarna följa drottningen från äktenskapet, där hon långa perioder var med sin make ute i fält, till att hon på ålderns höst förgäves bad Karl XII att sluta fred. Det är ett fascinerande levnadsöde som skildras, om en inflytelserik kvinna som levde hela sitt långa liv i maktens centrum. Men Hedvig Eleonora hade även stor betydelse för slottsbyggande och konstsamlande under 1600-talets senare del. Hon lät bygga Drottningholms slott och undertecknade urkunderna för instiftandet av Lunds universitet 1666.

Biografin ger också en inblick i stormaktstidens hovliv, med dess teatrar och maskerader, liksom det kungliga privatlivets utflykter och nöjen. Men parallellt med den kungliga idyllen hotades Sveriges befolkning av svält, pestepidemier, häxprocesser och krig.

Eva Helen Ulvros är professor emerita i historia vid Lunds universitet och har under många år forskat om kultur-, genus- och socialhistoria. Bland hennes samlade verk märks flera biografier och levnadsskildringar, däribland Sophie Elkan. Hennes liv och vänskapen med Selma Lagerlöf och Kvinnors röster. Livsöden från det moderna Sveriges framväxt.

Eva Helen Ulvros:
Hedvig Eleonora och hennes tid
Historiska Media
Utkom 2023