Jean Baptiste Bernadotte var den franske marskalken som 1810 valdes till svensk tronföljare. Han var fyrtiosju år då han kom till Sverige och hade då en lång och spännande karriär bakom sig. Jean Bernadotte. Mannen vi valde handlar om hans liv innan han blev kung Karl XIV Johan av Sverige och Norge.

Vår förste Bernadotte var en temperamentsfull man med gnistrande mörkbruna ögon och långa fladdrande lockar. Hans ilska flammade lätt upp och han hade nära till värjan. Han duellerade om kvinnor men kunde också dra blankt under en budgetdebatt i ett regeringsmöte. Han var ständigt beredd att utbrista i verbala explosioner.

Herman Lindqvist berättar om den enkle soldaten Jean Bernadotte som kämpade sig upp genom alla grader tills han blev marskalk av Frankrike och furste av Ponte Corvo. Lindqvist har haft tillgång till kungafamiljens privata arkiv, det så kallade Bernadotteska arkivet, och kan berätta om sådant som andra författare inte skrivit om: bakgrunden till Bernadottes misslyckande som ambassadör i Wien, planer på erövring av Indien och brev till en av Paris mest upphöjda kvinnor. Han svarar också på frågan: Varför var Bernadotte så arg?

Herman Lindqvist är journalist och författare. Han har gjort historiska TV-program och skrivit en lång rad böcker, bland annat Historien om Sverige i tio band.

Herman Lindqvist:
Jean Bernadotte. Mannen vi valde
Albert Bonniers Förlag
Utkom i september 2009