Mariestads historia i årets hembygdsbok

Truls Wiberg, ordförande för Ullervad-Leksbergs hembygdsförening., och Åke Möller, författare till Årets hembygdsbok. Foto: Thuha Nguyen

Truls Wiberg, ordförande för Ullervad-Leksbergs hembygdsförening, och Åke Möller, författare till Årets hembygdsbok. Foto: Thuha Nguyen

Sveriges hembygdsförbund har delat ut priset Årets hembygdsbok till Mariestads historia. Förhistorien och tillkomsten av Åke Möller. Prisutdelningen skedde i samband med en lokalhistorisk konferens i Mariestad.

Juryns motivering:
”Boken är ingen ’vanlig’ stadsmonografi. Huvudtemat är tiden för Mariestads grundande men ett fylligt och utförligt avsnitt om förhistorien inleder och sätter in stadsgrundandet i ett historiskt perspektiv. Författaren har gjort en gedigen forskningsinsats och presenterar många nya rön på en lättflytande prosa. Det är en vacker och omfångsrik bok, tung att bära men lätt att läsa.”

– Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma den kulturhistoriska litteratur som våra medlemsföreningar gör tillgänglig för en bred publik. Årets pristagare är tveklöst en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Vinnaren får ett diplom och 10 000 kronor. Varje år ger landets 2 060 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.

Årets hembygdsbok:
2019: Dräkternas Hälsingland
2018: Föreningen Svedala Barabygdens årsbok
2017: Smålands Taberg – historien om ett samhälle
2016: Ringamåla socken då – nu – sedan
2015: Marielund – Sommardröm vid Uppsala
2014: Kalmar lexikon – en bok om Kalmar kommun från då till nu
2013: Brännkyrka 1913–2013. Socknen som blev 51 stadsdelar
2012: Långlöt i bild – i vardag och fest
2011: Södra Ving – då och nu

(2021-12-05)