Medicinhistoriska museet firar tioårsjubileum

I helgen firar Medicinhistoriska museet i Uppsala sitt tioårsjubileum. På lördag arrangeras föreläsningar om den medicinska historien och på söndagen håller museet öppet hus.

Lördagens föreläsningar spänner över ett vitt fält. De handlar om museets tillkomst, alternativmedicinens historia, 1700-talskemisten Carl Wilhelm Scheele, frimärken med medicinska motiv samt magsårsbehandlingens historia.

Medicinhistoriska museet drivs av Stiftelsen för ett medicinhistoriskt museum, där Uppsala universitet, Uppsala läns landsting och Uppsala medicinhistoriska förening ingår. Syftet med museet är att skildra den medicinska och tekniska utvecklingen från äldsta tid fram till nutid.

Tanken på ett medicinhistoriskt museum i Uppsala har väckts vid flera tidpunkter. På 1950-talet startade insamlingen av föremål, framför allt från Akademiska sjukhuset och Biomedicinskt centrum. Äldre samlingar och gåvor har också bidragit till utställningen. Rariteter bland föremålen är bland annat ett par av världens äldsta förlossningstänger, cirka 400 år gamla, och den första typen av EKG-apparat.

(2005-04-19)