Just nu medverkar Riksantikvarieämbetet tillsammans med Europeana i ett pilotprojekt med Google, där myndigheten bidrar med bilder och information om historiska byggnader och platser till appen Google Field Trip.

– Det känns som ett effektivt och roligt sätt att dela med oss av information om kulturarv i Sverige, till miljoner internationella användare, säger Maria Logothetis, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet.

Google Field Trip

Appen Google Field Trip, som är gratis både för Android och iOS, ger information om intressanta platser och upplevelser som finns i din närhet inom kategorier som arkitektur, historiska platser och händelser, mat och nöjen med flera. Om appen är installerad dyker informationen automatiskt upp på mobilen när du är i närheten av platsen.

För att kunna leverera data till appen måste dataobjekten ha en koordinat, språkidentifiering, en beskrivande text som är läsvänlig och intressant, samt bilder av hög kvalitet märkta med fria licenser.

I ett första skede har ett tjugotal platser och byggnader valts ut ur Riksantikvarieämbetets databaser som uppfyller dessa kriterier samt är tillgängliga och enkla att hitta till. Exempelvis kan man under kategorin "Historiska Platser > Riksantikvarieämbetet" nu hitta Linnéstugan i Älmhult, Drottningholms slott i Stockholm, Fyren "Ystad övre" i Skåne och Västra Stenby kyrka i Motala.