Den 18 april återinvigs Sigtuna museum efter en längre tids renovering med den tillfälliga utställningen Trä – tiden är ingenting. Tusen år av arkeologi, konst, kulturarv och design knyter samman historia och nutid, från arkeologiska träföremål till dagens designfavoriter.

I utställningen finns några av nutidens nyskapande formgivare representerade. Den svenska designgruppen Front visar en trompe l’oeil bänk som ser ut som trä men är textil. Även Marten Baas brända möbler vittnar om intresset att tänja träets gränser, samtidigt som det är en gammal konserveringsteknik att bränna trä.

– Trä är starkt förankrad i det lokala kulturarvet, det som vi länge kallat svenskt. Ännu mer i begrepp som Scandinavian design och Swedish grace. Där finns böjträ, laminat och klassiska namn som Bruno Matthsson, Lamino av Yngve Ekström, Eller varför inte myran och sjuan av Arne Jacobsen. Idag är intresset för trä större än någonsin och har på sätt och vis återupptäckts av samtidens arkitekter som ett ”framtidens material”, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museer.