Nationella forskarskolan i historiska studier

År 2001 grundades Nationella forskarskolan i historiska studier, en unik miljö där doktorander med historiska ämnen kan diskutera sina avhandlingar, åka på internationella utbyten, delta i kurser, skrivreträtter och internat, arrangera workshops och — inte minst — umgås, inspireras, utmanas och utvecklas.

Spänna brett och sikta högt är en jubileumsskrift till forskarskolan. När den fyllde tjugo år firades den med en jubileumsblogg där doktorander, handledare, lärare och andra delade med sig av sina minnen och erfarenheter från de senaste två decennierna. Dessa blogginlägg utgör ryggraden i boken och kompletteras med en tidslinje och förteckningar över alla doktorander, avhandlingar och medarbetare mellan 2001 och 2021.

Boken är också en festskrift till Hanne Sanders, professor i historia vid Lunds universitet, grundare av Centrum för Öresundsstudier och verksamhetsledare för forskarskolan sedan 2010. I över ett decennium har forskarskolan varit hennes skötebarn men i augusti 2022 lämnar hon över stafettpinnen till en ny generation. I slutet av samma år fyller hon 65. Därför vill forskarskolans ledningsgrupp fira Hanne Sanders med denna jubileumsskrift.

Boken avslutas med en text av historieprofessor Harald Gustafsson, där han presenterar Hanne Sanders vetenskapliga gärning.

Weber, Riving, Småberg & Fioretos (redaktörer):
Spänna brett och sikta högt. En jubileumsbok om Nationella forskarskolan i historiska studier och en festskrift till Hanne Sanders
Makadam Förlag
Utkom 2022