Ord om Värmland

Värmlands Museum
27 november 2021 – 15 maj 2022

Värmland är den jungfruliga provinsen med djupa skogar och blänkande vattendrag. Värmland är vildmark, ängar, gränsland och järnbärarland. Värmland är ett skimrande sagolandskap och ett minnets landskap. Värmland år rostbälte, avfolkningsbygd och isolering. Värmland är en önskedröm och en brottsplats.

Vad är värmländskhet, hur ser kynnet ut? Det soliga och det stolliga. Det dråpliga och det deppiga. Hur har det skildrats som självbild och i utifrånperspektiv.

Utställningen Ord om Värmland handlar om hur landskapet har gestaltats och beskrivits i litteraturen och hur det i sin tur har skapat de föreställningar som finns om regionen och dess invånare.

Presentationen bygger på ett flerårigt forskningsprojekt hos kulturvetenskaperna vid Karlstads universitet. I samarbetet med museet har en värmländsk litteraturhistoria i två band tecknats. Huvudfokus har texter om Värmland och i Värmland varit. Texter som gör att vi ser oss själva. Där orden väcker insikter om vad det innebär att vara människa.

Utställningen är en rapsodi sammansatt av nedslag i olika tider, från olika orter och olika upphovspersoner. Här finns texter av de mest kända författarna bland Värmlandsskildrare men den rymmer också de mindre erkända. Besökaren möter också älskade arbeten omtolkade till andra konstarter då de uppträder i ny dräkt som film, teater och sång.

Utställningen är producerad av Värmlands Museum med utgångspunkt i böckerna En värmländsk litteraturhistoria del 1 och 2.