Romanens segertåg
Vad är det för bok du läser nu? Svaret på frågan är nästan alltid ”en roman”.
Ändå är romanen en förhållandevis ung genre – först mot slutet av 1700-talet blev romanen den helt dominerande litterära genren. I vår egen tid är den, trots hårdnande konkurrens från nya medier, alltjämt vad vi oftast menar när vi säger att vi håller på med en bok.
Hur blev det så? Den här boken försöker ge ett svar genom att berätta historien om romanens segertåg, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre. Den visar hur romanen frodas där det finns en offentlighet, nya kommunikationsmedel och social rörlighet. Den belyser romanens oemotståndliga förmåga att synliggöra storheten i helt vanliga människor erfarenheter. Den visar också vilka litterära genrer och traditioner romanen sugit upp eller kvävt under sin framryckning. Slutligen visar den romanens oändliga variationsuttryck, genom mängder av inspirerande exempel från såväl klassiska som mindre kända författare – en guldgruva för den som behöver goda lästips.
Ingrid Elam doktorerade på en avhandling om den romantiska versberättelsen och har varit verksam både på det litteraturvetenskapliga fältet och inom kulturjournalistiken. Hon har tidigare givit ut böckerna Min obetydliga beundran. Martina von Schwerin och den moderna läsarens födelse och Jag. En fiktion.
Ingrid Elam:
Romanens segertåg
Natur & Kultur
Utkom 2022