Stora boken om familjebilder

Det handlar om familjebilder, de som finns i våra album, på hemmens väggar, i mormors bokhylla, i kofferten på vinden eller i dödsboets kartonger. När och hur är bilderna tagna? Vad kostade det? Vem hade råd?

I Stora boken om familjebilder ger fotohistorikern Björn Axel Johansson tips för att underlätta identifiering av äldre fotografi vid släktforskning och i arbetet inom hembygdsrörelsen, i arkiv och på institutioner. En pedagogisk handbok med en spännande berättelse om svensk fotohistoria från fotografins födelse fram till dagens digitalfoto.

Varje decennium under perioden 1840-2000 har ett eget kapitel i boken som i ord och bild, uppslag för uppslag, tydligt visar vad som var kännetecknade för fotografiet under respektive årtionde. Denna kronologiska framställning bryts dock upp av en rad intressanta temasidor och spännande specialuppslag där Björn Axel Johansson ägnar ämnen som blixtljusets historia och skolfotot lite extra uppmärksamhet eller berättar om kända fotografer.

Björn Axel Johansson, tidigare informationschef vid Statens historiska museum i Stockholm, är idag verksam på Kungl. Myntkabinettet. Han ingår i referensgruppen för Fotosekretariatet vid Nordiska museet. Hans senaste bok var De första fotograferna. Introduktionen av fotokonsten i 1840-talets Sverige.

Björn Axel Johansson:
Stora boken om familjebilder
Historiska Media
Utkom 2010