Luleå kommuns stadsarkiv har för sjätte gången gett ut en årsbok. 2004 års handlar om bl.a. biografer, Luleå stadshus, emigranter till Nya Zeeland, Gäddviksbron och Luleå vid förra sekelskiftet.

Biograferna och deras moguler i Luleå handlar om de två stora profiler – eller moguler – som dominerade biografmarknaden i Luleå innan jättarna Svensk Filmindustri och Sandrews tog över. Först på plan var pionjären Clas Wilhelm Andersson som var med och beredde marken för de fasta biograferna under sitt kringflackande som filmvisare i början av 1900-talet. Från 1911 var Elite-Teatern, Maxim, Odéon (Saga) och Röda Kvarn hans imperium. Inte mycket senare etablerade sig Bror Viktor Munkhammar med Metropol-biografen. Han var också en av Sveriges Biografförbunds stiftare.

I Luleå stadshus – marmorpalatset behandlas planeringen, protesterna, byggnationen och invigningen 1958 av det nya stadshuset i Luleå. Artikel En norrbottnisk småstad vid sekelskiftet bygger på ett radioanförande av lärarinnan vid Flickskolan i Luleå Märta Bucht 1951. Övriga artiklar är Rånebor emigrerade till Söderhavet, Gå i läroverket och Beslutet om Gäddviksbron 1940.

Boken avslutas med andra delen av den minnesbok som kartografen och teckningsläraren Erik Olof Nordlinder nedtecknade 1903 och som återfanns i samband med en inventering av Hermelinskolans boksamling i slutet av 1990-talet. Minnesboken innehåller ”anteckningar angående s k smek- och binamn på personer som lefvat och – i ett och annat fall – fortfarande lefva inom vår stad och bygd, samt en del förhållanden från gamla tider”.

Stadsarkivets Årsbok 2004
Luleå kommun
149 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom 2003