Svenska luftstridskrafter under kalla kriget

För första gången görs en utförlig presentation av de samlade svenska luftstridskrafterna under det kalla kriget. Hur skulle egentligen det svenska flygvapnet ha fungerat tillsammans med luftvärnet och andra delar av försvaret? Och hur stod vi oss egentligen i förhållande till omvärlden?

Sverige drev med envishet en svensk linje . Man gjorde en unik satsning på egna flygplan med förmåga att starta och landa på korta banor och spred ut flygbaserna över hela Sverige. Tilltron till värnpliktig personal var hög. Alltmedan Sovjetunionen rustade, inte minst på Kolahalvön, påverkades de svenska luftstridskrafterna på flera avgörande sätt.

Svensk luftmakt är en av fler än femtio böcker som har getts ut inom det tjugoåriga forskningsprojektet ”Försvaret och det kalla kriget”, initierat av Försvarshögskolan, Krigsvetenskapsakademien och Örlogsmannasällskapet, däribland Svenska kärnvapen?Den stora armén och Försvaret och kalla kriget.

Bertil Wennerholm har varit officer i flygvapnet och Försvarsstaben. Han har en magisterexamen i historia och har tidigare skrivit bland annat Emporterade troféer. Karl XII:s ryska fälttåg 1708–1709 i belysning av uppgifter om förluster av svenska fälttecken.

Bertil Wennerholm:
Svensk luftmakt. Luftstridskrafter under kalla kriget
Medströms Bokförlag
Utkom 2024