Svenska slag på TV

Ett bortglömt blodigt krig. Ett maniskt intresse för slagfältsdramatik. Ett sug efter att få testa själv. Det är huvudingredienserna i Svenska slag, SVT:s nya populärhistoriska magasin, där journalisten Per Dahlberg bökar runt i lämningarna av Sveriges blodigaste årtionde.

– Mitt intresse för krigshistoria är på gränsen till osunt. Som liten drömde jag om att bli arkeolog men jag blev punkare istället, säger Per Dahlberg, som satsar på att attackera ämnet historia på sitt alldeles egna sätt.

– Mycket av researchen sker framför kameran. Jag vill gärna utge mig för att kunna allt men jag får knäppar på näsan hela tiden av alla de kloka människor vi möter under seriens gång.

Per Dahlberg, programledare för Svenska slag i SVT

Per Dahlberg, programledare för Svenska slag i SVT.

I dag startar inspelningen av de åtta halvtimmar som ska skildra de åtta mest betydelsefulla slagen under skånska kriget på 1670-talet. Per Dahlberg tänker inte lämna något åt slumpen utan kommer att hänge sig åt analys på detaljnivå. Det blir stridsstrategier, anfalls-tekniker, vapengenomgång och slagfältsbotaniserande. Arbetet ger resultat och Dahlberg hoppas på att kunna presentera en och annan spännande upptäckt.

– Exakt vad vill jag inte avslöja, men vi har faktiskt hittat några samband som inte uppmärksammats tidigare.

Teori i all ära, men hur gick det till i praktiken? Med hjälp av forskare och modern teknik genomförs handfasta experiment för att testa hur det kunde fungera ute på slagfältet.

– Vi kommer bland annat att arrangera muskötdrabbning med paintballgevär och skjuta svartkrut mot grishuvuden, berättar Per Dahlberg.

Svenska slag skildrar också krigets praktiska och sociala konsekvenser. Hur var det egentligen att färdas och leva i en militär organisation av så gigantiska mått? Hur fick man maten att räcka och hur behandlades sjukdomar?

I 1670-talets Europa är Sverige sedan länge en stormakt. Den blott 19-åriga Karl XI:s trupper befinner sig i Tyskland för att hjälpa våra franska allierade. Det som skulle bli en snabb svensk insats slutar i katastrof. Karl XI:s krig 1674-1679 fick långtgående konsekvenser för alla inblandade. Svenska slag färdas i krigets fotspår och besöker krigsskådeplatserna där 10 000-tals soldater förlorade livet – bland annat går resan till Lund, Malmö, Landskrona, Ystad, Halmstad, Uddevalla, Öland, Tyskland och Danmark.

Per Dahlberg är punkaren som på 1990-talet lade musiken på hyllan och satsade helt och fullt på etermedia. Sedan dess har han arbetat som programledare och reporter inom radio och TV. På senare år har han arbetat som inslagsproducent för Carin 21:30, lett flera radioprogram samt gjort ett antal dokumentärer och kortare spelfilmer.

Inspelningen av Svenska slag startade den 3 maj. Åtta halvtimmar produceras av SVT Väst för sändning våren 2007.

(2006-05-03)