Sveriges Metallsökarförening deltar i jakten på kungsgård

Bild från metallsökareventet i Glanshammar 2020. Foto: Mikael Lander

Arkivbild från metallsökareventet i Glanshammar 2020. Foto: Mikael Lander

Den 29 september till den 1 oktober genomför Örebro läns museum tillsammans med Sveriges Metallsökarförening en arkeologisk undersökning med metallsökare vid Södra Husby utanför Nora.

Evenemanget är öppet för allmänheten och besökare inbjuds att se på alldeles färska arkeologiska fynd som just kommit upp ur jorden, träffa museets arkeolog Martin Rundkvist, träffa amatörarkeologer som samarbetar med yrkesarkeologer på sin fritid och lära sig hur en metallsökare fungerar.

Länsmuseets intresse för just Södra Husby har sitt ursprung i tidigmedeltidens kungsgårdar. Kungamaktens fasta punkter ute i landet på 1000-talet och 1100-talet var inte städer eller borgar. Det var stora bondbyar som kallades husbyar. Många av dem bytte till sist namn till Husby. Den vid Norasjön ligger isolerat från andra husbyar och kom sannolikt till på grund av någon kungs behov av att organisera och beskatta bergsbruket. Senare delades den upp i Norra Husby och Södra Husby.

Ingen vet var kungsgårdens bebyggelse stod år 1100. Det hoppas nu länsmuseet och Sveriges Metallsökarförening kunna ta reda på med gemensamma krafter. Vad var det för småsaker av metall som folket på kungsgården tappade i runstenarnas tid?

(2023-09-29)

Se även Metalldetektorsökning i Närke (2021-10-10)