Tobias Svanelid på Vetenskapsradion Historia blir hedersdoktor

Tobias Svanelid. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Journalisten Tobias Svanelid, som är redaktör och programledare för Vetenskapsradion Historia i Sveriges Radio P1, har utsetts till hedersdoktor vid Stockholms universitet.

– Det känns förstås superkul och hedrande att bli uppmärksammad och uppskattad för ett redan extremt stimulerande arbete! Särskilt roligt förstås att min historiejournalistik på detta sätt blir uppmärksammad och att man tar allmänhetens stora intresset kring historia och arkeologi på allvar, säger Svanelid till Nättidningen Svensk Historia.

Svanelid utnämns till hedersdoktor för att han under 20 års tid har medverkat till att en lång rad doktorander och seniora forskare har kunnat förmedla sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt. Det har inte bara handlat om historiker utan också om forskare inom ämnen som arkeologi, antikens kultur och samhällsliv, idéhistoria, ekonomisk historia och etnologi.

– För den historiskt inriktade forskningen vid Stockholms universitet har han och programmet varit av stor betydelse då han har gett forskare en möjlighet att föra ut sin forskning till en bred allmänhet, säger Anna Götlind, professor i historia, till Nättidningen Svensk Historia.

Tobias Svanelid är medveten om att Vetenskapsradio Historia är till nytta för forskarna och inte bara för radiolyssnarna:

– Lyssnarna är givetvis mitt fokus när jag gör programmen, men jag har mängder av exempel på forskare som fått kreativa kickar och nya forskningsuppslag av att vara med i programmet, säger han.

Tobias Svanelid och åtta andra nya hedersdoktorer promoveras vid Stockholms universitetets installations- och promotionshögtid den 25 september 2020.

(2020-04-15)

Se även Vetenskapsradion Historia fyller 20 år (2020-01-24)