Tre års fängelse för stölden i Strängnäs domkyrka

De återfunna begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka. Foto: Polisen/NFC

De återfunna begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka. Foto: Polisen/NFC

I slutet av juli 2018 stals begravningsregalier för Karl IX och hans hustru drottning Kristina från en monter i Strängnäs domkyrka. De stulna regalierna har värderats till 65 miljoner kronor. I februari i år dömdes en av gärningsmännen av Eskilstuna tingsrätt för stöld.

Attunda tingsrätt har nu dömt en annan man för delaktighet i stölden. 26-åringen förnekar all inblandning i stölden. Han döms till fängelse i tre år vilket är kortare än straffvärdet. Det beror dels på att tingsrätten beaktar att mannen nyligen dömts till ett flerårigt fängelsestraff för annan brottslighet, dels på att mannen bidragit till att föremålen kunnat återfinnas, skriver Attunda tingsrätt i ett pressmeddelande.

Den starkaste bevisningen är att mannens DNA påträffats på de stulna föremålen, anser tingsrätten. Mannen har förklarat detta med att DNA måste ha avsatts när han hanterade regalierna i samband med att han såg till att de kunde återfinnas.

– Det framstår som en efterhandskonstruktion, säger rättens ordförande chefsrådmannen Lennart Christianson. Mannen är också knuten till en båt som gärningsmännen sannolikt använde för att ta sig från Strängnäs. En annan båtägare som bogserade den båten samma dag som stölden har nämligen fått en betalning från mannens telefon med ett ”Tack”.

Tingsrätten är enig i sin bedömning.

(2019-06-11)

Se även 4,5 års fängelse för regaliestölden (2019-02-22)