Tre tävlar om att bli årets museum

Sehatlou/Göteborgs konstmuseum, Peo Olsson/Skissernas museum

Foto: The Glass Factory, Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum, Peo Olsson/Skissernas museum

The Glass Factory i Boda, Göteborgs konstmuseum och Skissernas museum i Lund är nominerade till utmärkelsen Årets museum 2018. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom priset som delas ut i Malmö i april.

Vem som helst har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick. Särskilt granskar juryn förmågan att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Även museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn i stort vägs in i bedömningarna.

– Tre verkligt inspirerande museer med kreativitet som gemensam nämnare är utvalda till årets slutkandidater. Att lyckas välja ett russin ur denna fruktstinna kaka blir en utmaning för oss i juryn, säger Elina Nygård från Svenska ICOM.

Juryn består av Isabella Nilsson, ständig sekreterare i Konstakademin, Elina Nygård enhetschef vid Svenskt Fjäll- och Samemuseum Ájtte, Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i Kulturutskottet
Karin Sidén, chef för Prins Eugens Waldemarsudde (vinnare Årets museum 2017)
Liv Ramskjaer, generalsekreterare Norges museumsförbund

Vinnaren av Årets museum 2018 tillkännages under den första dagen av Museernas Vårmöte i Malmö den 17 april. Vandringspriset, en glasskulptur designad av Bertil Vallien, samt ett diplom delas ut av statssekreterare Per Olsson Fridh. Det är i år den 22:a gången priset delas ut. Förra året utsågs Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm till Årets museum 2017.

The Glass Factory, Boda i Emmaboda kommun
Som Sveriges enda renodlade glas- och materialmuseum inom formområdet är The Glass Factory en visionär och regional utvecklingsfaktor som utgår från ett levandegjort kulturarv, historisk kunskap och samtida formkonst och skapar mervärde i sektorsövergripande allianser och samtal om kreativa processer. Genom forskning, design, fokusområden och samverkan är platsen och glashyttan en innovativ inkubator för immateriella värden.

Göteborgs konstmuseum
”Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.”

Skissernas museum, Lund
”Skissernas museum arbetar innovativt med en nära koppling till forskning och kunskapsförmedling för många olika grupper i samhället. Med självinsikt och ledorden tillgänglighet och hållbarhet är målet att främja forskning inom offentlig konst och skapande processer i ett flervetenskapligt perspektiv som givit mervärde och genomslag i samtal kring konst och eget skapande. Museet lyfter vår samtids stora frågor, som migration, och prioriterar frågor kring tillgänglighet och samverkan i tematiska möten över tidsepoker.”

(2018-03-13)