Tusen år av kvinnokraft

Vallentuna Kulturhus
11 juni – 17 september 2019

Den 11 juni öppnade Stockholms läns museums vandringsutställning Tusen år av kvinnokraft på Vallentuna Kulturhus. Utställningen uppmärksammar kvinnor som har påverkat och satt spår, men lyfter också kvinnors berättelser om det gemensamma, vardagliga och alldagliga. Museet vill belysa det som har saknats, det som inte betraktats som värt att bevara, eller det som medvetet valts bort och suddats ut. Utställningen belyser kvinnors villkor, idag och genom historien.

Ett viktigt led i processen var det upprop som riktades till samtliga kommuner i länet hösten 2018. Sammanlagt skickades 129 förslag till namn och berättelser in. Även forskare har varit engagerade i arbetets gång kring de olika teman som bildar ramverk och ger ingångar till olika aspekter av historien.

– Historia som handlar om kvinnors liv och verk har inte blivit inskriven i historieböckerna i lika stor utsträckning som männens. Den är därför svårare att få syn på och vi behöver fortfarande fylla igen luckorna. Det enastående och speciella kan ha uppmärksammats men det är mindre sannolikt när det gäller det lågmält vardagliga. Extra roligt är det därför att vi kan visa vad en andelstvättstuga kan betyda för bysamhället eller vad en arbetarkvinna har berättat genom sin kameralins, säger Karin Åberg Waern, producent för utställningen.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Kultur Vallentuna vilket startade i samband med att Kultur Vallentuna ville uppmärksamma 1 000-årsfirandet av vikingakvinnan Estrids födelse som äger rum i år. Ganska snart vidgades idén till att lyfta fler kvinnor ur historien som bidragit till länets utveckling. Framväxten av utställningen har fortsatt med Stockholms läns museum som producent och kommer att turnera runt i länet de närmaste åren.

– Vår strävan är att göra bilden av Stockholms län så mångfacetterad som möjligt. Vi vill att historieskrivningen utvecklas och kompletteras, vilket denna utställning bidrar till, säger länsmuseichefen Annelie Kurttila.

Tusen år av kvinnokraft är en viktig utställning eftersom den skapar en möjlighet att ge kvinnors historia tydligare konturer, med fler och tidigare ibland dolda detaljer och nyanser. Den lokala förankringen ger utställningen bredd och relevans med sina trådar tusen år tillbaka och fram till nutid. Som initiativtagare är vi glada över att vara en del av att de här berättelserna får möjlighet att nå och inspirera fler, säger Mia Ståhl Broborg, Kultur Vallentuna.

Efter visningen på Vallentuna kulturhus fortsätter utställningen till Valsta simhall & konst i Märsta där den visas från oktober till december 2019 i Sigtuna museums regi. Under sommaren 2020 fortsätter den till Upplands- Bro kommun och visas på kulturhuset i Kungsängen.