Tvåhundra år med ätten Bernadotte i Sverige

I år är det 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronarvinge och grundade dynastin Bernadotte. Victoria och hennes syskon är den sjunde generationen, ingen svensk kungafamilj har suttit på tronen lika länge som familjen Bernadotte.

Ätten Bernadottes grundare, Jean Baptiste och hans son Oscar var båda födda i Frankrike, utan kunglig anknytning. Det gällde därför för Oscar att hitta en äkta prinsessa att gifta sig med för att ge familjen och kommande generationer kunglig legitimitet. Från Oscars hustru drottning Josefina framåt knyts familjen allt närmare Europas kungahus, men också till den svenska historien, för varje ny drottning hade släktband med Gustav Vasa och andra svenska dynastier. Resultatet är att i dag är den sjunde generationen Bernadotte släkt med hela den svenska historien och med nästan alla Europas regerande och avsatta kungahus.

Herman Lindqvist berättar om kungarna, drottningarna, prinsarna och prinsessorna, men också om familjens svarta får, om dem som blev utstötta ur familjen eller klassade ut sig själva och om dem som dog för tidigt och aldrig fick bli kungar eller drottningar.

Den konstnärliga ådran har alltid varit stark i ätten Bernadotte. I varje generation har det funnits medlemmar som komponerat, målat och skrivit. Många, som sångarprinsen Gustaf, målarprinsen Eugen, skrivarprinsen Wilhelm och designern greve Sigvard Bernadotte, var så skickliga att de hade blivit stora namn utan kunglig uppbackning. Bernadotter har arbetat ideellt i Sverige och utomlands, och en – Folke Bernadotte – blev mördad för att han ville skapa fred.

Herman Lindqvist är journalist och författare. Han har gjort historiska TV-program och skrivit en lång rad böcker, bland annat Historien om Sverige i tio band och Jean Bernadotte. Mannen vi valde.

Herman Lindqvist:
Kungligt & mänskligt. 200 år med ätten Bernadotte i Sverige
Albert Bonniers Förlag
Utkom i oktober 2010