Hallwylska museet
8 mars – 25 augusti 2013

Den 8 mars 2013 öppnade Hallwylska museet utställningen Under ytan… om det onämnbara vid sekelskiftet 1900. Den tar upp aspekter kring de mer intima sfärerna; underkläder som formar kroppen, synen på skönhet och hälsa, moral och sexualitet. Utställningen visas i sov- och gästrumsvåningen i det Hallwylska palatset från 8 mars till 25 augusti.

Foto: Jens Mohr

Foto: Jens Mohr.

Utställningen har sin utgångspunkt i de onämnbara underkläderna – under dräktens yta – och skildrar en tidsanda, fenomen i tiden inom områden som var ”tabubelagda” och som man absolut inte pratade om i de högborgerliga salongerna med de familjeideal som då var gängse.

Idag hundra år senare har gränserna suddats ut. För många har dessa plagg blivit en del av dräktens yta. Detta belyses i ett av rummen med alster från modeskaparen Katarina Nyman, tillsammans med korsetter från Camilla Thulin, Lars Wallin och Lisa Laurell Amandonico, Beckmanstudent.

Museet samarbetar också med Karin Johannisson, professor emerita i idé- och lärdomshistoria, Lotta Lewenhaupt, författare och modejournalist samt Patrik Steorn, fil.dr vid Centrum för modevetenskap, Stockholms universitet.