Upplysningen


Upplysningsepoken flödade av diskussioner om människans natur, sanningen och Gud. Den präglades av internationella utbyten av idéer, folk och guld. Men betydde upplysningen samma sak för män och kvinnor, för rika och fattiga, för européer och icke-européer?

Dorinda Outram visar hur synen på upplysningen förändrats i takt med samtidens politiska och ekonomiska trender, och placerar in den i de bredare sociala förändringarna. Boken ger en uppdaterad översikt över epokens viktigaste idéer och innehåller dessutom hänvisningar till en stor samling originaldokument tillgängliga online.

och visar hur tolkningarna av upplysningen fortsätter att förändras i takt med samtidens socio-ekonomiska trender. Med stöd av en stor samling dokument online innehåller boken en uppdaterad översikt över epokens viktigaste idéer samt en utökad behandling av ekonomi och imperialism.

Dorinda Outram är professor emerita i historia vid University of Rochester i New York. Hon har tidigare skrivit en rad verk om den franska revolutionen och Frankrikes historia. Standardverket Upplysningen är den första av hennes böcker som översatts till svenska.

Dorinda Outram:
Upplysningen
Lind & Co
Utkom 2021