Välbevarat långsvärd hittat i Halmstad

Foton från Kulturmiljö Hallands Facebook-sida

Foton från Kulturmiljö Hallands Facebook-sida

I tisdags gjorde arkeologer från Kulturmiljö Halland ett mycket ovanligt fynd under en arkeologisk undersökning på Lilla Torg i Halmstad: ett välbevarat, medeltida långsvärd.

Svärdet hittades under marken där en medeltida klosterkyrka en gång stått. Klingan är över en meter lång och tillsammans med handtaget av trä är det bevarade vapnets längd 1,3 meter. Svärdet har troligen placerats i en av de senmedeltida gravarna i klosterkyrkans golv under tiden franciskanerkonventet Sankta Anna var verksamt på platsen 1494–1531.

”Det är ett ovanligt fynd och gravar som innehåller svärd av denna typ har tillhört högreståndspersoner av adlig börd. Ett fåtal liknande svärd har hittats i medeltida gravar i Sverige förut, bland annat i det medeltida franciskanerkonventet i Lund”, skriver Kulturmiljö Halland på Facebook.

Svärdet har tagits upp ur marken och skickades snabbt till konservering för att påbörja undersökning och behandling av fyndet. Konserveringsprocessen är lång, men mer information kommer att komma löpande – både från den arkeologiska undersökningen av graven i Halmstad och från konservatorernas arbete med vapnet.

Kulturmiljö Halland är en del av Stiftelsen Hallands länsmuseer och arbetar med kulturmiljövård.

(2023-12-17)

Se även Hamngatan i Halmstad undersöks på nytt (2015-04-18)