Vikingaflotta seglar till Birka
Den 2 juli lägger Sveriges största vikingaflotta till vid Birka i Mälaren. Under sommaren slår vikingarna läger på ön för att bygga ett vikingaskepp. Bland båtbyggare och hantverkare i tidstypiska kläder kan Birkas besökare prova på riktigt vikingaliv. Samtidigt startar de dramatiserade visningarna av Birka, där bland annat 1800-tals arkeologen Hjalmar Stolpe håller arkeologilektioner.
Smedens slägga och båtbyggarens yxor ljuder återigen över Birka. Kölstock, stäv och spant växer långsamt fram. Bordplanken klyvs ur stora, långa stockar och i smedjan tillverkas ankare och nitar. Det är föreningen Mälarens Kölar som slagit upp sitt vikingaläger i Birka för att bygga vidare på ett rekonstruerat vikingaskepp. Skepps-bygget påbörjades förra sommaren och beräknas ta 3-5 år. Allt görs med vikingatida teknik, till och med seglet till den nya båten vävs på plats.
A Foto: Kalle Runristare. |
I vikingalägret finns hantverkare som även sysslar med snickeri, skinnarbeten, växtfärgning, vävning och silversmide. Här finns också särskilda aktiviteter för barn där de kan tova ull, leka vikingatida lekar, måla sin egen vapensköld eller slipa till sitt eget svärd. Mitt i lägret ligger eldhärden där man kan laga till sin vikingalunch över öppen eld. Den som därefter vill prova på vikingalivet till sjöss, kan greppa årorna i ett av vikingaskeppen som ligger vid strandkanten och ta en provtur.
Flera historiska figurer dyker upp i Birka under sommaren. Brynhilde, Tora och Snerrir är tre vikingar som gör målande berättelser om livet i Birka. En annan figur som åter gör sin entré på ön är Hjalmar Stolpe. Stolpe var insektsforskaren som på 1800-talet letade efter bärnsten men istället fann märkliga saker i Birkas kulturlager. Fynden ledde till för tiden nydanande arkeologiska utgrävningar. Hjalmar Stolpe träffar man i egen hög person i ett utgrävnings-schakt, där han berättar entusiastiskt om utgrävningen och om sina banbrytande metoder. Barn kan delta som arkeologistudenter och gräva med tidstypiska redskap och metoder.
A Foto: Kalle Runristare. |
(2005-06-30)