Vikingavävar i världsklass
Jamtli
20 juni 2010 – 9 januari 2011
I år är det hundra år sedan Överhogdalsbonaderna hittades – välbevarade textilier som daterats till tiden mellan 1040 och 1170 e.Kr., och som myllrar av spännande figurer. För att fira bonaderna, som finns på länsmuseet Jamtli i Östersund, visas en jubileumsutställning där Överhogdalsbonaderna får sällskap av flera andra textila skatter.
Överhogdalsbonaderna. Bonad I A. Snärjväv, 184 x 35 cm.
Foto: Jamtli |
Mest anmärkningsvärt är att Jamtli har fått låna delar av de norska Osebergstextilierna. Det rör sig om två fragment, daterade till 800-tal, som aldrig tidigare visats utanför Norge.
Från Historiska museet i Stockholm har Jamtli lånat in bonaderna från Skog i Hälsingland och Dal i Ångermanland – soumakvävar som i teknik och motiv står nära Överhogdalsbonaderna, men som är något yngre. Från Historiska museet kommer också Marbymattan, en orientalisk matta daterad till tiden 1300-1420 e Kr.
Överhogdalsbonaderna. Bonad I B. Snärjväv, 195 x 35 cm.
Foto: Jamtli |
– Det är helt unikt att några av norra Europas äldsta textilier samlas på ett och samma ställe, säger Torgärd Notelid, chef för avdelningen Gestaltning & Lärande på Jamtli.
Gästtextilierna har lagts i en särskild ”skattkammare” i Jamtli.
– Det går inte att undvika att bli berörd. Textilierna skapar en alldeles särskild känsla av direktkontakt med historien. Man börjar genast fundera kring vem som vävt dem, och vad de ville förmedla med sina bilder, säger Notelid.
Överhogdalsbonaderna. Bonad II. Snärjväv, 184 x 37 cm.
Foto: Jamtli
|
Utställningen, som fått namnet Vikingavävar i världsklass, innehåller mer än textilier. Vävarna omges av en stor, tillfällig utställning där stora och små besökare kan bekanta sig med vikingatiden som period.
I andra delar av museibyggnaden visas textilinstallationen Skrud av Emma Göransson, som låtit sig inspireras av Överhogdalsbonaderna, och jätteprojektet Vår tids Överhogdalsbonad, där ett 90-tal personer från Jämtland och Härjedalen broderat var sina bitar till en drygt 40 meter lång bonad med berättelser och meddelanden från vår egen tid, tänkta att skickas som en tidskapsel till dem som lever ytterligare tusen år fram i tiden.