Aktuell arkeologi

Historiska museet
6 mars – 1 september 2024

Foto: Henrik Pihl/Arkeologerna

Fyndet av en skatt från vikingatiden med åtta halsringar och två armringar, mynthängen, pärlor och en amulettring i silver väckte stor uppmärksamhet när den hittades av Arkeologerna. Nu ställs fyndet ut i Historiska museets nya miniutställning Aktuell arkeologi.

Det var under en utgrävning av en vikingatida gård i Viggbyholm i Täby utanför Stockholm 2020 som arkeologer gjorde en häpnadsväckande upptäckt. I anslutning till ett äldre hus, under en så kallad locksten, fanns resterna av en kruka nergrävd. Krukan innehöll flera hals- och armringar i silver och en påse i exklusivt tyg med mynthängen och pärlor. Att rester av en tygpåse hittas bevarad i samband med en silverskatt är unikt, silverjoner hade konserverat textilierna.

I påsen låg tolv mynthängen gjorda av europeiska och islamiska mynt som dateras till åren 904–997. Mynten kommer från Persien, Bayern, Böhmen, Normandie och England. Förutom silver innehöll linnepåsen även en annan sorts skatt – pollen från vikingatiden, bland annat av sädeskorn och läkeväxter.

– Fyndet är unikt både genom sammansättningen av silverföremål och att det finns en konkret koppling till gårdslämningar och gravfält. Skatten kan ha grävts ner som en avslutning på en lång och storslagen ceremoni för att hedra en högt uppsatt avliden kvinna. Samtidigt läggs gården igen vid samma tidpunkt, säger John Hamilton, projektledare på Arkeologerna vid Statens historiska museer.

Den vikingatida silverskatten väckte stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands när den hittades. Nu ställs skatten ut på Historiska museet i Stockholm. I den nya miniutställningen Aktuell arkeologi i entrén till museet får besökare möjlighet att ta del av spännande fynd och resultat från de senaste arkeologiska utgrävningarna i Sverige.

Skatten från Viggbyholm är först ut men ska så småningom ersättas av föremål och information från andra aktuella utgrävningar.

– Vi vill vara ett historiskt och arkeologiskt vardagsrum för våra besökare. I den nya miniutställningen ska vi snabbt kunna visa nyutgrävda föremål och spännande resultat från det senaste inom arkeologin, säger Åsa Marnell, chef på Historiska museet.