En sheriff, en pastor och en hemmafru. Det är tre av de tio amerikaner som landstiger i Torekov för att finna sina svenska rötter. Redan första promenaden bjuder på en känslosam upptäckt när en av deltagarna bokstavligen snubblar över sin egen svenska historia. Programledare är Anders Lundin.

Tio amerikaner med en stark längtan efter sina svenska rötter kommer till Sverige. SVT utlovar många tårar och mycket skratt när de tävlar mot varandra i svenska seder och bruk. Första pris är ett släktkalas med den efterlängtade, okända, svenska släkten.

Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Tävlingarna har alla anknytning till svenska seder och myter. Det kan vara att hissa upp en lagmedlem i flaggstång (som Emil), spela pippihockey (skura golv som Pippi) eller att handgripligen gräva efter sitt förflutna på stranden.

Då och då kallar Anders Lundin deltagarna till Sverigeskolan. Där får de lära sig om den svenska folksjälen, till exempel att man inte ska sticka ut (obegripligt och svårt för en amerikan). Det kan också handla om det svenska språket, till exempel vad en rackabajsare är.

Det första programmet besöker förutom Torekov även Hallands Väderö. Jakten på släktrötterna går sedan upp genom landet och kommer att ge amerikanerna en bild av varför deras förfäder lämnade Fattigsverige men också hur vårt land ser ut idag.

Det första av åtta avsnitt av Allt för Sverige sändes den 30 oktober i SVT1.