Årets hembygdsbok beskriver livet i Lau
Sveriges hembygdsförbunds utmärkelse Årets hembygdsbok går till en bok från Gotland. Det är Lau hembygdsförening som får priset för boken Lau – livet i en strandsocken. Prisutdelningen äger rum den 18 november i samband med en lokalhistorisk konferens i Visby.
Så här lyder juryns motivering:
”Boken speglar utvecklingen i Lau under 1900-talet fram till idag med nedslag i den äldre historien. Ambitionen har varit att skapa en bok om bygden utifrån dagens kunskap och frågeställningar, vilket redaktionsgruppen verkligen har lyckats med. Här finns ett rikt bildmaterial väl integrerat med texten, vilket gör boken tilltalande, så väl visuellt som stilistiskt. Det här är helt enkelt en bok som andas kärlek till människorna och bygden.”
– Vi känner oss mycket hedrade och tacksamma. Priset sporrar oss i det fortsatta arbetet med Lau – det skall bli två böcker till, säger hembygdsföreningens ordförande Stefan Haase till Nättidningen Svensk Historia.
Lau – livet i en strandsocken kom ut i november 2022 och berättar om socknen, dess historia, natur och sockenbornas levnadsförhållanden. Nästa del, som är planerad till till slutet av nästa år, kommer bland annat att beskriva gårdarnas historia. Lau hembygdsförening har arbetat med de tre böckerna i tio års tid.
– Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma den kulturhistoriska litteratur som våra medlemsföreningar gör tillgänglig för en bred publik. Årets pristagare är verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.
Förutom att utse en vinnare har juryn gett hedersomnämnanden till följande böcker: 101 år i kulturarvets tjänst av Bara härads hembygdsförening, Klädd i Nås av Nås hembygdsförening och Bland soldatpojkar och kökspigor av föreningen Halländska 1600-källor i samarbete med Falkenbergs kultur- och hembygdsförening.
Utmärkelsen Årets hembygdsbok har instiftats av Sveriges hembygdsförbund för att uppmärksamma hembygdslitteraturen. Varje år ger landets 2 000 hembygdsföreningar ut runt 1 300 skrifter som på olika sätt berättar om lokalsamhällenas människor, miljöer och utveckling.
Årets hembygdsbok:
2022: Östra skärgården i Blekinge – natur och kultur under 4 000 år
2020: Mariestads historia. Förhistorien och tillkomsten
2019: Dräkternas Hälsingland
2018: Föreningen Svedala Barabygdens årsbok
2017: Smålands Taberg – historien om ett samhälle
2016: Ringamåla socken då – nu – sedan
2015: Marielund – Sommardröm vid Uppsala
2014: Kalmar lexikon – en bok om Kalmar kommun från då till nu
2013: Brännkyrka 1913–2013. Socknen som blev 51 stadsdelar
2012: Långlöt i bild – i vardag och fest
2011: Södra Ving – då och nu
(2023-10-13)