Birkaflickans ansikte rekonstrueras

Historiska museet i Stockholm får 243 000 kronor från B A Danelii Stiftelse för att återskapa ansiktet av den så kallade Birkaflickan. Birkaflickan levde på 900-talet i Birka. Hon blev bara 6–7 år gammal och hennes grav finns utställd på Historiska museet.

– Vi är glada över beskedet. Många av våra besökare – inte minst barn – vill se hur Birkaflickan kan ha sett ut. Birkaflickan är efterfrågad vid skolvisningar och viktig för att berätta och samtala om hur barn hade det på forntiden. Hon är en av de få kvarlevor av barn som visas i museets utställningar, säger utställningschef Sophie Nyman.

Arbetet med ansiktsrekonstruktionen av Birkaflickan startar i augusti eller september 2011 och skall kunna följas av Historiska museets besökare, men också via en särskild projektblogg.

Birkaflickan hade legat i jorden i nära 1 000 år innan arkeologer grävde fram henne. Hon måste ha tillhört en rik familj i Birka. Med sig i graven fick hon ett spänne av guld och brons, ett pärlhalsband, en kniv och en benbehållare med synålar. Genom att undersöka hennes tänder fick man reda på hennes ålder.

(2011-01-23)