Kulturarvsdagen firas kommande helg

Vill du veta mer om sprit och potatisbrännerier, den svenska bibelns 500-åriga historia eller hur fäboden var kvinnornas arbetsplats och den musik som skapades där? Det är exempel på några av alla kulturarv som visas upp på Kulturarvsdagen – på plats och digitalt.

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som i år arrangeras mellan den 10 och 12 september. Det mycket omfattande programmet innehåller massor av aktiviteter vid över 400 lokala arrangemang dit allmänheten bjuds in.

– Det är fantastiskt att se vilken bredd av intressanta kulturarvsarrangemang som finns runt om i vårt land. Och framförallt, vilket engagemang, säger riksantikvarie Joakim Malmström.

Årets tema ”Kulturarv för alla” syftar till att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i hela landet. Lokala arrangörer bidrar med berättelser om kulturhistoriska personer, händelser och miljöer. Några deltar med aktiviteter där besökare får prova på innovativa lösningar; guidning via QR-koder och appar med virtuella visningar, foton och annan information för alla som inte själva kan ta sig till ett besöksmål.

Alla arrangemangen presenteras landskapsvis på Riksantikvarieämbetets hemsida. Förra året var temat för kulturarvsdagen ”Kulturarv och lärande”.

(2021-09-08)