Kulturarvspris till Ödeshögsforskare

Pristagaren Arne Ivarsson och Östergötlands Arkivförbunds ordförande Ann-Kristin Eriksson. Foto: Östergötlands Arkivförbund

Pristagaren Arne Ivarsson och Östergötlands Arkivförbunds ordförande Ann-Kristin Eriksson. Foto: Östergötlands Arkivförbund

Östergötlands Arkivförbunds Kulturarvspris 2018 har tilldelats Arne Ivarsson i Jönköping. Han är en pensionerad polis och passionerad hembygdsforskare som skildrat sin hembygd i Ödeshögs socken med liv och glöd.

Arne Ivarsson har i snart 50 år varit engagerad i att kartlägga Holaveden, alltså trakten mellan Vättern och Sommen, på gränsen mellan Östergötland och Jönköping. Trots sina 82 år är han fortfarande mycket aktiv och just nu skriver han om den äldre historien på 1500- och 1600-talet.

Genom att under många är ha läst i äldre källmaterial som domböcker har han kunnat kartlägga både individer, släkter och gårdar i bygderna. Han har i samband med detta också dokumenterat särskilda händelser och sällsamheter som t.ex. trolldom och jakten på häxor. Genom att bidra med dessa spännande berättelser från domböckerna har Arne gett liv åt personer som varit döda i flera hundra år.

Hans arbete beskrivs som en guldgruva för släkt- och hembygdsforskare och i Östgöta Genealogiska Förening, ÖGF, är han ett välkänt namn. Många av Arne Ivarssons skildringar finns utgivna på nätet i Ödeshögs digitala hembygdsbok.

Östergötlands Arkivförbunds Kulturarvspris har delats ut sedan 1991 till ideellt arbetande eldsjälar som verkar för det östgötska kulturarvet. Det består av en glasklocka och delades i år ut på den östgötska kulturarvsdagen i Finspång den 2 maj. Förra året gick priset till Carl-David Söderback i Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre.

(2018-05-05)