Museer stänger på grund av covid-19

En lång rad museer i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland har meddelat att de stänger till och med den 19 november på grund av coronapandemin. Det gäller bland annat Vasamuseet, Historiska museet och Livrustkammaren.

Antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län har ökat kraftigt, och därför har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd.

Alla som visas i de tre länen uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer såsom museer, bibliotek, butiker, köpcentrum, badhus och gym. Folkhälsomyndighetens beslut gäller till och med den 19 november 2020, men kan förlängas.

– Som myndighet och företrädare för populära besöksmål följer vi utvecklingen noga. Vi tar ställning till museernas publika verksamhet i relation till Folkhälsomyndighetens skärpta rekommendationer och råd efterhand, säger Nationalmuseums överintendent Susanna Pettersson.

Bland museerna som stänger i tre veckor finns Arbetets museum, Armémuseum, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum, Gustavsbergs Porslinsmuseum, Göteborgs naturhistoriska museum, Hallwylska museet, Judiska museet, Lödöse museum, Nordiska museet, Norrköpings stadsmuseum, Sjöhistoriska museet, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Världskulturmuseet.

(2020-10-30)

Se även Coronaviruset stänger museer (2020-03-19)