Nya dykningar vid medeltida Gribshunden

Dykning vid Gribshunden. Foto: Johan Rönnby

Dykning vid Gribshunden. Foto: Johan Rönnby

Marinarkeologer dokumenterar nu överbyggnaden på vraket av Gribshunden, kung Hans flaggskepp som sjönk i Blekinge skärgård 1495. Fältarbetet ingår i forskning om dåtidens krigsfartyg som maritima stridsplatser.

Det är marinarkeologer från Stockholms universitet och Södertörns högskola som i början av maj genomför en dykundersökning på det världsberömda danska flaggskeppet Gribshunden (eller Gripen) vid Stora Ekön i Blekinge skärgård. Flaggskeppet (av skeppstypen karrack) sjönk tillsammans med ett hundratal tyska legosoldater efter en katastrofal eldsvåda ombord under en diplomatisk resa till Kalmar i 1495.

Även om det 528 år gamla vraket delvis är sönderfallet är vrakdelarna på botten mycket välbevarade. Här finns även timmer som förmodas ha tillhört skeppets överbyggnad, inklusive delar från kastellen, vilka fungerat som upphöjda stridsplattformer på skeppet. Dessa undersöks nu i detalj för att kunna återskapa skeppets överbyggnad.

Södertörn högskola har tillsammans med olika samarbetspartners bedrivit undersökningar på Gribshunden sedan 2013. Det nya fältarbetet sker i anslutning till Rolf Warmings pågående avhandlingsprojekt vid Centrum för maritima studier och Stockholms universitet. I studien ”Soldiers at Sea” undersöker han vapenteknologi och överbyggnaden på krigsfartyg under perioden 1450–1650.

– En sakkunnig analys av dessa skepp som maritima stridsplatser och militära maktinstrument är viktig för att även förstå andra aspekter av dessa fartygs roll och betydelse för sin samtid, och därmed komma bort från förenklade schablonbilder av örlogsskepp och deras roll, säger Rolf Warming.

Dokumentationen utförs med hjälp av undervattenskameror och fotogrammetrisk 3D-teknik. Detta sker i samarbete med ett internationellt team av specialister från HMS Victory Museum, University of Southampton och University of Connecticut som deltar i projektet. Arbetet följs även av ett dokumentärfilmteam från tyska Spiegel TV.

(2023-05-03)

Se även Unika skafferifynd på 500-åriga skeppet Gribshunden (2023-03-08)