Stadsodlingens historia
Visste du att vikingarna odlade både koriander och den ätbara perennen Den gode Henriks målla? Och att arkitekten Wilhelm Klemming för över hundra år sedan lanserade gröna tak som ett sätt att behålla grönskan i den växande staden?
Sverige var länge ett av Europas fattigaste länder, men genom kolonilotter och egnahemsrörelsen skulle även de mindre bemedlade få en plats att odla sin mat på. Under 1800-talet ordnade också arbetsgivare så att deras anställda fick odlingslotter, som fabrikören på Jonsereds fabriker som döpte sitt odlingsområde till Amerika i hopp om att människor skulle låta bli att emigrera om de fick en bit mark att odla på.
När funktionalismen slog igenom på 1930-talet blev köken små. Vi skulle inte längre behöva odla vår mat själva utan kunde köpa den färdig i snabbköpet, öppna en konserv och värma. Men grönytorna i staden var fortsatt viktiga och det satsades på barnen med plaskdammar och lekplatser. Odlingen i staden och behovet av gröna ytor för rekreation går som en röd tråd genom både mat- och stadsbyggnadshistorien. I boken presenteras både växtporträtt och lite odlingstips kring odling i staden.
Ulrika Flodin Furås är författare, journalist och fotograf. Mest känd är hon som trädgårdsjournalist, specialiserad på odling i staden.
Ulrika Flodin Furås:
Stadsodlingens historia. Kålgårdar, kolonier & asfaltsblommor
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2019