Statarmuseet i Skåne är årets arbetslivsmuseum 2020

Statarmuseet i Skåne har tilldelats utmärkelsen ”Årets Arbetslivsmuseum 2020”. I juryns motivering får museet bland annat beröm för arbetet med att berätta om statarnas liv för nya generationer.

– En fantastisk ära, säger museichefen Barbro Frankie.

Statarmuseet ligger i Torup, en mil öster om Malmö. Det öppnade 1995 och är inrymt i en statarlänga från 1886 – Långan.

Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. De förvaltas till stor del av ideellt engagerade människor som har specialkunskaper om den specifika historien de berättar om. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer.

Juryns motivering för årets vinnare lyder:

”Med ideellt arbete, idog envishet och styrka lades grunden till Statarmuseet i Skåne. Här har man grävt i myllan efter berättelser som gör att besökarna idag kan känna historien i händerna, på platsen där den en gång utspelade sig.
Besökarna får en helhetsupplevelse med förståelse för hur djur, människor och brukandet av jorden är beroende av varandra. Här berättas om landsbygdens industriarbetare, statarfamiljens, hårda villkor; från mjölkningsplikten till de långa arbetsdagarna på åkern.
Skolklassen får här en oförglömlig dag där eleverna kliver rakt in i historien: skurar mattor, sätter potatis och matar grisen. Tack vare Statarmuseets enastående arbete och samverkan sprids kunskapen om statarnas liv vidare till nya generationer.”

På Statarmuseet i Skåne är glädjen stor över utmärkelsen:

– Statarmuseet i Skåne – Årets Arbetslivsmuseum 2020! Det är ovärderligt, en fantastisk ära och så glädjande! Vi menar att Statarmuseet i Skåne är en värdig mottagare och att vårt 25-åriga liv som arbetslivsmuseum, där vi berättar, bevarar, brukar och berikar, faktiskt spelar roll. Tack! Vi är så stolta och hjärteglada, säger Barbro Frankie.

Bakom utmärkelsen står Arbetets museum i samverkan med ArbetSam (Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd), Statens försvarshistoriska museer, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25 000 kronor och en emaljskylt.

Årets arbetslivsmuseum
2020: Statarmuseet i Skåne
2019: The Glass Factory – Glasmuseet i Boda
2018: Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri
2017: Svenska Skoindustrimuseet
2016: Gotlandståget
2014: Borgquistska hattmuseet
2013: Ångaren Trafik
2012: Qvarnstensgruvan i Lugnås
2011: Jädraås-Tallås Järnväg
2010: Skebobruks Museum

(2019-09-25)