Ströms hembygdsförening i Jämtland bäst i landet

Vedjeögården på hembygdsgården i Strömsund. Foto: Ströms Hembygdsförening

Vedjeögården på hembygdsgården i Strömsund. Foto: Ströms Hembygdsförening

Nu står det klart att Ströms hembygdsförening i Strömsund vinner utmärkelsen Årets hembygdsförening. Prisutdelningen sker vid Sveriges hembygdsförbunds riksstämma i Halmstad i maj.

– Med sitt inspirerande arbete är Ströms hembygdsförening verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Juryns motivering:
”Ströms hembygdsförenings kulturarvsarbete är brett och inspirerande. Tillsammans med museet Jamtli och Strömsunds kommun erbjuder föreningen en Öppen förskola för bygdens småbarnsfamiljer. Den samiska kulturen och samers förutsättningar har synliggjorts med bland annat bildningar för barn och vuxna. Med sina insatser för lokalsamhället är föreningen en värdig vinnare av utmärkelsen Årets hembygdsförening.”

– Det är ett omfattande arbete som landets drygt 2 000 hembygdsföreningarna lägger ner varje år. Det här vill vi uppmärksamma, bland annat med en utmärkelse, säger Jan Nordwall.

Prisceremonin äger rum i Halmstad den 13 maj. Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får Ströms hembygdsförening 10 000 kronor.

I år var nio föreningar nominerade: Föreningen Ulum Dalska, Ströms Hembygdsförening, Huskvarna hembygdsförening, Sirmiones Skeppslag, Söderbykarls Fornminnes- och Hembygdsförening, Brunskogs hembygdsförening, Vindelns hembygdsförening, Torslunda Hembygdsförening och Kumla-Sannaheds hembygdsförening.

Årets Hembygdsförening
2022: Södra Ringsjöortens Bygdeförening
2021: Rytterne Hembygdsförening
2020: Sliperiet Gylsboda
2019: Sundsjö Hembygdsförening
2018: Herrljunga Hembygdsförening
2017: Ljungdalens Hembygdsförening
2016: Snöstorps Hembygdsförening, Bureå Hembygdsförening och Fagersta-Västanfors Hembygds och Fornminnesförening

(2023-04-20)