Svensk designhistoria i SVT

Foto: Lina Alriksson

Foto: Lina Alriksson

I SVT:s nya serie Designhistorier möter några av dagens mest banbrytande designers dåtidens pionjärer och tittar närmare på deras signaturföremål. Märta Måås Fjetterström, Viola Gråsten och Ingeborg Lundin är några av ikonerna i programserien.

– Intresset för inredning och design ökar stadigt. Det handlar inte längre om slit och släng, målet är en hållbar utveckling. Det leder till en nyfikenhet på saker och tings ursprung. Därför känns det extra roligt och relevant att berätta om ikonerna som i många fall förbisetts i historieskrivningen, trots att vi många gånger har en relation till deras verk, säger Emelie Persson, projektledare SVT.

Det blir sex program med var sitt tema; matta, lampa, glas, mönster, klänning och hus. I varje avsnitt möter den samtida formgivaren fans, vänner, släkt och kännare för att ta reda på mer om föregångaren och hans eller hennes arbete. Bland de medverkande samtida formgivarna återfinns bland andra Hanna Hansdotter, Jonathan ”Ollio” Josefsson och Rahel Belatchew.

De designers som uppmärksammas är den svenska textilhistoriens största stjärna Märta Måås-Fjetterström, möbelformgivaren Greta Magnusson Grossman, textilkonstnären Viola Gråsten, glaskonstnären Ingeborg Lundin, modedesignern Katja Geiger (”Katja of Sweden”) och arkitekten Léonie Geisendorf.

Designhistorier sänds i SVT1 på onsdagar klockan 21.20 och hela serien finns redan nu i SVT Play.

(2021-02-24)