TV gräver i vår nutid
Många associerar säkert till forna tider, hällristningar och flintyxor, när de hör ordet arkeologi. Men arkeologi kan också handla om historien närmare vår tid. I SVT:s nya serie Utgrävarna är nutidsarkeologin i fokus.
Arkeologen Jonna Ulin leder det arkeologiska detektivarbetet i tio avsnitt. Med hjälp av ett team arkeologer, minnen och modern grafik återskapas tio platser bortglömd svensk nutidshistoria.
Arkeologen Jonna Ulin leder Utgrävarna i SVT. Foto: Peter Tullberg/SVT. |
I premiäravsnittet den 27 oktober handlade det om Bildsköne Bengtssons förbrytelser och arkeologerna utforskade hans gömställe i de småländska skogarna.
Den 3 november får vi veta mer om det norska motståndslägret i Sörmland var så hemligt som man trodde. I slutet av andra världskriget levde närmare tusen norrmän ute på Eckersta Udde, vid sjön Yngarens strand. De tränades för att återvända till Norge som motståndsmän mot den nazistiska ockupationen.
Ett annat program handlar om familjen som försvann. I en skog inte långt från Rättvik drev Skött Jon Jonsson och hans familj under 1880-talet ett storskaligt liebruk, som de plötsligt en dag övergav vind för våg. Teamet gräver efter svaret på varför en hel familj väljer att försvinna.
Vi får också stifta bekantskap med sjökapten Frans Brissander. Efter 40 år på de kinesiska haven återvände han 1911 till barndomshemmet Esbjörnstorp nära Hjo. Med sig hade han en dröm om att skapa ett Kina i miniatyr.
Utgrävarna visas torsdagar kl. 20.30 i SVT 1.
(2005-11-01)