Dags för den fjärde historiekryssningen

Harrison, Knutsson, Holmgren, Lennartsson, Hårdstedt och Ekero Eriksson. Foto: Hans Jonson, Pär Nordlund, okänd, okänd, Urban Lindstedt och Göran Segeholm.

Dick Harrison, Ulrika Knutsson, Richard Holmgren, Rebecka Lennartsson, Martin Hårdstedt och Kristina Ekero Eriksson.
Foto: Hans Jonson, Pär Nordlund, okänd, okänd, Urban Lindstedt och Göran Segeholm.

Den fjärde upplagan av Stora historiekryssningen ställdes in förra året på grund av pandemin, men i november i år blir den av. Professor Dick Harrison och fem andra föreläsare fyller då Finlandsfärjan Silja Galaxy med historia under ett helt dygn. Kryssningen den 14-15 november arrangeras av de historiska tidningarna i Bonnier Publications-koncernen.

Föreläsarna till havs är Dick Harrison, Ulrika Knutson, Richard Holmgren, Rebecka Lennartsson, Martin Hårdstedt och Kristina Ekero Eriksson. De kommer bland annat att ge svaren på frågor som när den svenska medeltiden egentligen startade, om man kunde ta ut skilsmässa på 1700-talet och vilket finska krigets viktigaste slag var.

– Det känns fantastiskt kul att vi nu kan träffas på historiekryssningen igen, säger chefredaktör Magnus Bergsten, som är konferencier ombord på fartyget.

–  Tidigare kryssningar har varit oerhört givande för alla inblandade. Vi har fått mycket uppskattning från deltagarna, men även föreläsarna tycker att det är väldigt roligt att träffa så många historieintresserade personer under så trevliga former, säger Bergsten till Nättidningen Svensk Historia.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet, känd från diverse medier och författare till en lång rad uppmärksammade böcker. ”Lustfyllt lärande” utlovas. Ulrika Knutson är författare och krönikör. Hennes bok Den besvärliga Elin Wägner blir ämnet för föreläsningen på kryssningen. Arkeologen Richard Holmgren berättar utifrån egna expeditioner och utgrävningar om vilken sanning som kan ligga bakom några av Bibelns legender. Rebecka Lennartsson, docent i etnologi och forskningschef vid Stockholms stadsmuseum, utkom för två år sedan med en bok om prostitutionen i Stockholm under 1700-talet. Hennes föreläsning kommer att handla om ”hanrejar och sprätthökar, kopplare och nattlöperskor”. Martin Hårdstedt är professor i historia vid Umeå universitet och inriktad på militärhistoria. Finska kriget 1808–1809 står i fokus för föreläsningen. Arkeologen och journalisten Kristina Ekero Eriksson har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat om och Gamla Uppsala och vendeltiden. Denna gång tar hon sig an vikingarnas handelsresor och krigståg.

Stora Historiekryssningen arrangeras av tidningarna Populär Historia, Släkthistoria och Militär Historia i samarbete med Silja Line. Magnus Bergsten, chefredaktör med 25 års erfarenhet av historiska tidskrifter, håller tillsammans med sina redaktörskollegor ihop programmet. Bland kryssningsdeltagarna finns i år Nättidningen Svensk Historias redaktör Peter Kristensson.

Mer information om de 23 timmarna historia på finlandsfärjan Galaxy finns här.

(2021-10-03)

Se även Historiekryssning med Peter Englund (2019-10-14)