Kreugerkraschen

Finansmannen Ivar Kreuger genomförde sina mest spektakulära affärer under det glada tjugotalet. Det var en period av stigande konjunkturer och börsspekulationer som tog en ände med förskräckelse i den beryktade börskraschen i oktober 1929.

Vid det laget hade Kreuger skapat ett i det närmaste världsomfattande affärsimperium, ursprungligen byggt på tändstickor, men även företag som LM Ericsson, Swedish Match, Boliden, Grängesberg, SCA ingick. Kreugers bolag drogs med i krisen, som förvärrades av att hans motståndare iscensatte spekulationer för att dra ner värdet på aktierna. I början av år 1932 hade situationen blivit synnerligen allvarlig.

Officiellt begick Ivar Kreuger självmord i mars detta år. Det ifrågasattes aldrig av den svenska kommission som förklarade honom mer eller mindre bankrutt. Men genom åren har många röster höjts som hävdar det rörde sig om mord, dirigerat av hans konkurrenter i Sverige och utomlands.

”I sin bok ger Tomas Blom inte det definitiva svaret på gåtan Kreuger, men läsaren får definitivt något att fundera på”, skriver förlaget.

Tomas Blom är skribent med en bakgrund som radioman och TV-författare. Han debuterade med sin första historiska roman 1991, som har följts av en stort antal böcker, bland annat Drottningar i Sverige, Dackefejden. Det stora upproret, Vasaskeppets förlisning och Andrées expedition. Han har även medverkan med manus till TV-serierna Anno 1790 och Sveriges historia.

Tomas Blom:
Kreugerkraschen
Historiska Media
Utkom 2020