Larssons Gustav Vasa årets svenska fackbok

Augustpriset för Årets svenska fackbok 2002 har tilldelats Gustav Vasa – landsfader eller tyrann? av Lars-Olof Larsson.

Juryns motivering lyder:

”I denna fängslande, livfullt berättade biografi framställs Gustav Vasa på ett sätt som känns mycket övertygande. Lars-Olof Larsson har ett säkert väderkorn för dramatiken i hans liv men förhåller sig kritisk till den gängse bilden av honom, den bild som Gustav själv aktivt bidrog till att utforma. I stället lägger han fram nya tolkningar av källorna och porträtterar en hänsynslös, handlingskraftig furste som levde i en blodig tid.”

Övriga nominerade var Tradition i trä. En resa genom Sverige med Ingela Broström som huvudredaktör, Selma Lagerlöf. Livets vågspel av Vivi Edström, I begynnelsen var ordet. Ingmar Bergman och hans tidiga författarskap av Maaret Koskinen, Till jaguarernas land. Essäer om regnskog, politik och människor i Latinamerika av Nathan Shachar och Flickan och skulden. En bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam.

Priset delas ut sedan 1989 av Svenska Förläggareföreningen och består av 100 000 kronor. I år skickades 127 böcker in och 21 elektorer har röstat fram vinnaren bland de sex böcker som nominerats av juryn. Denna bestod av Bengt af Klintberg (ordförande), Tomas Lidman, Claudia Lindén, Magnus Olausson och Joanna Rose.

Till förra årets svenska fackbok utsågs Minnets stigar av Hans Hammarskiöld, Anita Theorell och Per Wästberg.

(2002-12-01)