Magnus Hagberg tar över Statens historiska museer

Magnus Hagberg. Arkivbild: Erik Lernestål

Arkivbild: Erik Lernestål

Regeringen har i dag utsett Magnus Hagberg till ny överintendent och chef för Statens historiska museer. Hagberg tillträder den 1 september 2021.

Magnus Hagberg har en lång erfarenhet som myndighetschef och av museisektorn. Hagberg är sedan 2017 överintendent och chef för Statens försvarshistoriska museer. Dessförinnan var han chef för myndigheten Livrustkammaren med Skokloster och Stiftelsen Hallwylska museet som sedan 2018 är inordnat i Statens historiska museer. Magnus Hagberg har även erfarenhet från regionala och lokala museer.

– Jag är glad över möjligheten att få leda Statens historiska museer. Det är en spännande myndighet med ett brett uppdrag och uppskattad verksamhet och som kommer att utvecklas ytterligare genom inrättandet av Sveriges museum om Förintelsen. Jag ser fram emot att ha en fortsatt god dialog med berörda aktörer samt att få arbeta strategiskt framåt med myndighetens uppdrag, säger Magnus Hagberg.

Statens historiska museer omfattar Historiska museet i Stockholm, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Livrustkammaren, Skoklosters slott, Hallwylska museet och Tumba bruksmuseum samt den arkeologisk uppdragsverksamheten Arkeologerna.

– Statens historiska museer har de senaste åren genomgått ett framgångsrikt förändringsarbete och kommer inom en snar framtid redovisa förslag på hur Sveriges museum om Förintelsen kan inrättas. Magnus Hagberg är en erfaren myndighetschef inom museisektorn med stor vana av att arbeta framåtriktat och strategiskt och jag är glad att han tackat ja till att leda denna myndighet i en tid av utveckling, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Magnus Hagberg efterträder Maria Jansén som lett myndigheten sedan 2012 och som ska blir ny kulturdirektör i Stockholms stad.

(2021-06-17)

Se även Ny chef för Livrustkammaren (2008-95-12) och Maria Jansén ny chef för Statens historiska museer (2012-04-12)