Årets hembygdsförening finns i Stockholms skärgård

Blidö sockens hembygdsförenings styrelse. Foto: Lena Skiöld

Blidö sockens hembygdsförenings styrelse. Foto: Lena Skiöld

Blidö sockens hembygdsförening i Stockholms skärgård vinner utmärkelsen Årets hembygdsförening. ”De har skapat en gemensam mötesplats i bygden och gjort det möjligt att resa i tiden, fysiskt men också digitalt på hemsidan”, skriver juryn.

– Det här känns fantastiskt roligt och är en bekräftelse på att vårt gemensamma arbete med kulturarvet i dåtid, nutid och framtid uppskattas. Vår vision är att alla åldrar ska finna något som inspirerar och väcker intresse i vår förening, säger Anne Petersen, ordförande för Blidö sockens hembygdsförening.

Juryns motivering:
”Med ett genuint engagemang för platsens kulturarv och kulturmiljö arbetar Blidö sockens hembygdsförening aktivt med landsbygds- och skärgårdsutveckling. De har skapat en gemensam mötesplats i bygden och gjort det möjligt att resa i tiden, fysiskt men också digitalt på hemsidan. Genom att samla och sprida kunskap om platsens historia har föreningen utvecklat Blidö till ett tydligt besöksmål. Föreningen är därför en värdig vinnare av Årets hembygdsförening.”

– Med sitt inspirerande arbete är föreningen verkligen en värdig vinnare, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Förutom äran och den positiva uppmärksamheten får Blidö sockens hembygdsförening 10 000 kronor. Prisceremonin går av stapeln i Gävle den 11 maj. Prisutdelare är Sveriges hembygdsförbunds ordförande Anna-Karin Andersson, .

– Det är ett omfattande arbete som landets drygt 2 000 hembygdsföreningarna lägger ner varje år. Det här vill vi uppmärksamma, bland annat med en utmärkelse, säger Nordwall.

Årets Hembygdsförening
2023: Ströms hembygdsförening
2022: Södra Ringsjöortens Bygdeförening
2021: Rytterne Hembygdsförening
2020: Sliperiet Gylsboda
2019: Sundsjö Hembygdsförening
2018: Herrljunga Hembygdsförening
2017: Ljungdalens Hembygdsförening
2016: Snöstorps Hembygdsförening, Bureå Hembygdsförening och Fagersta-Västanfors Hembygds och Fornminnesförening

(2024-04-29)