Ända sedan S. A. Andrée med sällskap lyfte från Danskön sommaren 1897 har berättelser om den fascinerande luftfärden florerat i press, radio och tv, skön- och facklitteratur, lundaspex och biografsalonger. Rykten och myter spreds direkt efter ballongens försvinnande, inte minst på grund av att sponsorerna aldrig fick det utlovade tidnings- och romanmaterialet från de förolyckade expeditionsmedlemmarna. 1930 kunde episoden beskrivas med större säkerhet då kvarlevorna hittades på Vitön och en svensk journalist spred det nya stoffet. Ryktena om expeditionen fick då ytterligare spridning och kraft.

Andrée har inte slutat fängsla människor. Under det dryga sekel som passerat sedan ballongfärden har, bland andra, August Strindberg, Selma Lagerlöf och Frans G. Bengtsson nystat sig in i myterna. Jan Troell spelade in sin berömda film om dramat, baserad på Per-Olof Sundmans roman. Klas Torstensson gav röst åt den övergivna Anna Charlier i sin operauppsättning om ballongfärden.

Pressforskaren och professorn i litteraturvetenskap Per Rydén – själv sedan barnsben fascinerad av Andrée – undersöker i Den svenske Ikaros hur expeditionen skildrats och mytifieras genom olika medier under skilda epoker. Har tidsperspektiv och val av media haft betydelse för framställningarna? Hur har berättelserna bemötts?

Rydén har samlat material från drygt hundra års vetenskapligt, litterärt och journalistiskt berättande. Resultatet är en faktaspäckad, övergripande skildring av berättelserna om Andrée.
Boken innehåller ett hundratal fotografier, kartor och stick.

Per Rydén:
Den svenske Ikaros. Berättelserna om Andrée
Carlsson Bokförlag
711 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003