Pythagoras Industrimuseum är årets Industriminne

Pythagoras Industrimuseum. Foto: Kerstin Sandberg

Foto: Kerstin Sandberg

Svenska Industriminnesföreningen har utsett Pythagoras Industrimuseum till Årets Industriminne 2024. Utmärkelsen lyfter fram museets enastående arbete med att bevara och förmedla det industriella kulturarvet, samt dess starka engagemang för att levandegöra historien för både barn och vuxna. Priset delas ut på museet i Norrtälje under Pythagorasdagen den 7 september.

– Vi är verkligen glada och stolta! Alltsedan den dramatiska räddningsaktionen på 1980-talet till dags dato har den gamla motorfabriken fortsatt att engagera och betyda mycket för många människor. Det är roligt att det arbete som har lagts ner från såväl ideella krafter som museets personal uppmärksammas och uppskattas, säger museichefen Erika Grann till Nättidningen Svensk Historia.

Ur motiveringen:
”Pythagoras industrimuseum engagerar vuxna och barn. Museet har intakta byggnader och fungerande produktionslinje från kontor till maskinhall med fungerande maskiner. Verksamheten bygger på arvet från tillverkningen av tändkulemotorer vilket lade grunden för transporter i skärgården men som också exporterades ut i världen. Museet har utvecklats genom att ständigt vara ett aktuellt och starkt varumärke för bygden. En plats där berättelser skapas gemensamt.”

Motorfabriken Pythagoras grundades i Norrtälje 1898. I fabriken tillverkades olika verktygsmaskiner och framför allt tändkulemotorer, vilket företaget kom att bli känt för. Från fabriken i den lilla staden Norrtälje skeppades motorer ut till världens alla hörn. Fabriken är i dag museum och visar på en levande fabrik så som den såg ut när den slog igen. Men det berättar också en historia om arbetare, industriell revolution, arbetarrörelse och ett Sverige i framväxt. Pythagoras industrimuseum erbjuder skolprogram, allmänna visningar och aktiviteter som engagerar lokalbefolkningen i Norrtälje. Museet lyckas engagera både vuxna och barn. I ”Barnens Pythagoras” kan barn leka och lära hur det var att arbeta i en fabrik vid sekelskiftet. Pythagoras industrimuseum är en plats där kulturarvet är säkert bevarat för framtiden. Genom en aktiv vänförening och samarbete med skolor ger de platsen en mening även för kommande generationer. En viktig del av Norrtäljes och Sveriges historia.

När själva produkten, tändkulemotorn, blev omodern och tillverkningen upphörde förföll fabriken och sov länge en törnrosasömn men återuppväcktes av en grupp entusiaster som bildade föreningen Pythagoras Vänner. Fabriken står idag kvar i nästan orört skick, sedan verksamheten dog ut på 1960-talet. Hela produktionslinjen finns kvar: från kontoret med ritningar och andra arkivalier till maskinhallen med motorer och maskiner. Fortfarande snurrar svarvar och fräsmaskiner, smattrar remtransmissionen i taket och dunkar tändkulemotorerna i fabrikshallen under visningarna.

– Just nu planerar vi för att nästa år skapa en lek- och lärmiljö utomhus, ”Barnens bakgård”, med utgångspunkt ur platsens unika historia. Där är tanken att barn kan prova på praktisk teknik som kopplas till samhällsutvecklingen och historiska skeenden under industrialismen. Förhoppningsvis kommer museet att fortsätta utvecklas och engagera många människor i framtiden också –  både stora och små, säger Erika Grann.

Varje år sedan 1995 har Svenska Industriminnesföreningen utsett Årets industriminne. Syftet är att uppmärksamma och stödja det långsiktiga arbetet med det industriella kulturarvet. Utmärkelsen är ett erkännande för utförda, lovvärda insatser för att bevara, bruka, gestalta och förmedla industriarvet. Sedan 2019 har föreningen valt att fokusera på särskilda teman angelägna för industriarvet i samtiden. År 2024 är temat ”Det mobila industriarvet: kommunikation i tid och rum”.

Årets industriminne
2023: Frövifors Pappersbruksmuseum
2022: Abecita of Sweden
2021: Wallåkra Stenkärlsfabrik
2020: Jädraås samhälle
2019: Växbo Lin
2018: Dalslands kanal
2017: Långbans gruv- och kulturby
2016: Lessebo handpappersbruk
2015: Fengersfors bruk
2014: Olofsfors bruk
2013: Lapphyttan i Norberg
2012: Göteborgs remfabrik
2011: Strömsborgs ullspinneri
2010: Stripa gruva
2009: Porjus kraftverk
2008: Forsviks bruk
2007: Drängsmarks ångsåg
2006: CTH Fabriksmuseum
2005: Hylténs industrimuseum
2004: Ryttarens torvströfabrik
2003: Kalklinbanan Forsby-Köping
2002: Kyrkeby bränneri
2001: Hovermo gårds- och industrimuseum
2000: Bältarbo tegelbruk
1999: Oljeön i Ängelsberg
1998: Borns svagdricksbryggeri
1997: Grimetons radiostation
1996: Ebbamåla bruk
1995: Älvängens repslageri

(2024-08-30)