Böcker

Hästarna i staden

Utan slitet från tusentals hästar hade människan aldrig kunnat bygga och utveckla sina städer. I Stockholm fanns det cirka 7 000 åkarhästar runt år 1900. En stad som New York hade vid samma tid uppemot 200 000 hästar. I och med bilarnas intåg minskade hästarnas betydelse, men åkarhästar kunde ännu under 1960-talet ses på gatorna i svenska städer.

Musik vid brunnar, bad och beväringsmöten

Vad för musik fick man höra på brunnsorter som Ronneby, Söderköping och Ramlösa och vid Västkustens badorter? Och varför skulle där alls vara musik? Den gamla brunnsmusiken var underhållning för kurorternas gäster men innebar också eftertraktade extraanställningar för den oskarianska epokens yrkesmusiker. Vilka var musikerna? Hur skaffade de sin repertoar för sommarsäsongen?

Familjen Hamrin & Jönköpings-Posten

Biografi över Stig Fredriksson följer hans levnadsbana från uppväxtåren i Vaggeryd, studietiden i Lund, karriärförsöken i Stockholm till ledningen av familjeföretaget Herenco med en frimodig diversifiering in i helt andra branscher än dagspressen.

Tempel och kulthus i det forna Skandinavien

Var utövade människor sin religion i Skandinavien, under vikingatiden och längre tillbaka? Skedde det i det fria, vid källor, på berg eller heliga lundar, eller fanns också särskilda byggnader för den religiösa kulten? Och fanns verkligen templet i Gamla Uppsala? Dessa frågor och mycket mer diskuteras i den här boken, i ljuset av de arkeologiska fynden.

Gotlands historia

Boken Gotlands historia presenterar historien på Gotland från forntid till nutid på ett ”lättillgängligt sätt”.

Magnus Jacob Crusenstolpe i 1800-talets offentlighet

Magnus Jakob Crusenstolpe (1795-1865) är en fascinerande och motsägelsefull person, en av sin tids mest hyllade och beundrade män. Han förkroppsligade mycket av den demokratiska utveckling som skedde under decennierna efter författningsreformerna 1809 och var en viktig symbol för orädd politisk opposition.

Hur barnen blev en handelsvara

Samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundläggs, pågår en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. ”Oäkta” barn säljs till lägstbjudande på auktion fram till 1918, utnyttjas som arbetskraft eller vanvårdas till döds. Parallellt med detta skapar filantroper ”fosterbarnens ö” på Gålö i Stockholms skärgård. Där tvingas arrendetorparna ta emot närmare tusen fattiga stadsbarn.

Båtbyggare på Orust

Orust, ön där båtbyggartraditionerna går tiotusen år bakåt i tiden, är ett begrepp i den internationella båtvärlden. Ingenstans har varven och båtbyggerierna legat så tätt som på Orust. Öns båtbyggare har placerat Orust på världskartan genom sin hantverksskicklighet och genom båtar som blivit kända för sin kvalitet.

Skånes historia 1376-1720

I andra delen av Skånes historia står landskapet mitt i kampen om herraväldet i Norden, från Margareta till Karl XII. Skåne blev också brännpunkten för adelsväldets maktanspråk och böndernas uppror. Med freden i Roskilde 1658 tog Sverige över Skåne från Danmark, men striden var inte över.

Musikens roll i krig och konflikter

En beskrivning av musikens användning i Gustav Vasas och Gustav II Adolfs härar, hos Karl XII:s karoliner och i de europeiska krigen under 1800-talet, under de två världskrigen och det kalla kriget, i Vietnamkriget och i kriget mot terrorismen, ända fram till dagens krig i Syrien, där alla sidor använder sig av musikklipp på Youtube för rekrytering och propaganda.

Kristian Tyrann – furste av Norden

I Furste av Norden får vi möta Kristian II – Tyrannen – i ett helt nytt ljus, bortom blodbaden. Kristian var huvudfigur i den strid om Norden som kom att forma oss ända till i dag, fem hundra år senare. Men de som vann ville inte att vi ska få veta vad som gick förlorat. De hade alla skäl att dölja vad som hände.

En praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn

En upptäcktsfärd bland idéströmningar och erfarenheter som formade Karin Larssons gröna värld. Boken beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs – struktur, växter, färg och form – berättar hur den användes och visar hur man kan hämta inspiration och praktiska tips från den.

Sturarna – makten, morden, missdåden

Historien om hur den senmedeltida aristokratins (Stures) makt bryts när arvkonungadömet (Vasa) konsoliderades under 1500-talet. Från ett toppstyrt samhälle styrt av ett fåtal adelssläkter kom den politiska ordningen att kontrolleras och domineras av kungen och i kampen om tronen gick Sturarna ut som förlorare.

Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt

I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Nu kommer den första biografin om henne.

Se på mig – en biografi över Zarah Leander

Vad är arvet efter Zarah Leander? Hon hade inte fyllt trettio när hon tackade ja till en tjänst som riksskådespelare i Hitlers tredje rike. Det var inledningen till hennes dubbla status som världsstjärna och paria. Men till Leanders liv och verk hör så mycket mer.

Motståndsmannen Thor Bachs gömda historia

Den gömda historien bygger på den norska motståndsmannen Thor Bachs efterlämnade dokument. Här finns skildringar av det tyska angreppet på Norge 1940 och det underjordiska arbetet i Trondheims motståndsrörelse, men också unika tidsdokument om den hemliga armé som i all tysthet byggdes upp i de norska flyktinglägren i Sverige.

Krigarna från Valsgärde

Följ med till en guld- och granatskimrande forntid då Upplands mest inflytelserika familjer började begrava sina döda på ett helt nytt sätt. Arkeologen Kent Andersson berättar om den dramatiska vendeltiden utifrån fyra praktgravar som en gång fanns i uppländska Valsgärde.

Gustaf Dalén – en biografi

Gustaf Dalén, småbrukarsonen från Stenstorp i Västergötland, är den ende svenske företagsledare som har fått ett Nobelpris. Genom sina automatiska AGA-fyrar nådde Dalén världsrykte. Därtill gjorde han en rad andra uppfinningar, inte minst den välkända AGA-spisen.

Nordisk mytologi från A till Ö

I uppslagsboken Nordisk mytologi får vi kortfattat ta del av allt från hjälten Beowulfs kamp mot monster till den danska kungadottern Signes tragiska kärlekshistoria. Katarina Harrison Lindbergh ger en spännande inblick i den nordiska sagovärlden och mytologin.

Knut Alvssons krig

Adelsmannen Knut Alvsson (1455-1502) var avlägset släkt med de gamla norska kungarna. Efter att ha blivit förbigången av den danske unionskungen till flera viktiga ämbeten i Norge bestämde han sig för att ta upp kampen och lierade sig med upproriska svenska adelsmän i ett krig som snart omfattade stora delar av Norden.

Annonser

Boken Norrköpings gatunamn
Däck online hos Tirendo
Hyra förråd Lidingö
Kontorsmaterial till lågpris -
bl a kuvert, pärmar, kopieringspapper

STS Alpresor Tidningar om historia & vetenskap

Nyhetsbrev

Just nu prenumererar 3070 personer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Dagens datum

  • Den 30 maj 1934 antogs lagen om arbetslöshets-försäkring av riksdagen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!