Böcker

Historien om Charles A. Lindbergh

När Charles Lindbergh landade i Paris på kvällen den 21 maj 1927 hade han varit ensam i luften i ett litet flygplan i mer än trettiotre timmar. Han hade färdats hela vägen över Atlanten genom mörker, regn och hårda vindar, och när han tog mark hade han ingen aning om att hans liv för alltid förändrats. Han hade utfört en historisk bragd och blev över en natt hela världens hjälte. Ingen före honom hade blivit så känd på så kort tid.

Bland ormar och drakar

Sigurd Fafnesbane är en myt med rötter i muntligt berättande som med tiden har fått stor spridning genom främst eddorna och isländska sagor, men även genom europeisk hjältediktning. Här belyser historikern Agneta Ney gestalten Sigurd i olika berättartraditioner – från folkvandringstid till medeltid. Hon diskuterar hjältemyten och manligt ideal i kontinuitet och förändring.

Rättshistoria för släktforskare

I Rättshistoria för släktforskare görs en genomgång av lagbestämmelserna genom tiderna, med fokus på det som är av intresse för en släktforskare. Juridiken blir lätt försummad inom släktforskningen, för att i någon mån täcka denna kunskapslucka har detta häfte sammanställts.

Den svenska skolgårdens historia

Den svenska skolgårdens historia redogör för den svenska skolgårdens historia utifrån historiskt källmaterial och människors minnesberättelser. De beskriver hur skolgården har tagit form och förändrats som koncept, hur den fysiskt har formgetts och utvecklats, och hur den har använts för social samvaro.

Svenskt näringsliv i omvandling från 1980 till våra dagar

Boken handlar om förändringar i det svenska näringslivet från 1980-talet fram till mitten av 2010-talet. Det är i första hand en historisk berättelse, men den drar fram trådarna till idag. Det är också en historia om det svenska samhället i stort.

Halshuggning och andra svenska straff

Boken Halshuggning och andra svenska straff> handlar om det hårdaste straffet av alla: döden. Och om människor som dömts att mista sina liv, bland annat Yngsjömörderskan Anna Månsdotter, änglamakerskan Hilda Nilsson och den siste som avrättades i Sverige – rånmördaren Alfred Anders.

Kyrkornas hemligheter i Stockholm

Ett nytt sätt att berätta om några av Stockholms mest märkvärdiga kulturskatter: stadens kyrkor. Med grafik och 600 bilder guidar boken till historien, till spåren av stockholmarnas liv under sekler, till de dolda tecknen och hemligheterna.

Lunds universitet under 350 år

I december 2016 var det 350 år sedan Lunds universitet grundades. I den populärvetenskapliga boken Lunds universitet under 350 år – historia och historier berättas om resan från liten provinsakademi med 14 professorer och 80 studenter till dagens internationella storuniversitet, som återkommande rankas bland världens 100 främsta.

Handbok i handskriftsläsning

En fråga som ofta dyker upp för både nybörjare och mer erfarna släktforskare är ”Vad står det?”. Hur gör man för att lära sig läsa den gamla handstilen? Svaret på detta och många andra frågor finns i handboken om handskriftsläsning.

Hästarna i staden

Utan slitet från tusentals hästar hade människan aldrig kunnat bygga och utveckla sina städer. I Stockholm fanns det cirka 7 000 åkarhästar runt år 1900. En stad som New York hade vid samma tid uppemot 200 000 hästar. I och med bilarnas intåg minskade hästarnas betydelse, men åkarhästar kunde ännu under 1960-talet ses på gatorna i svenska städer.

Musik vid brunnar, bad och beväringsmöten

Vad för musik fick man höra på brunnsorter som Ronneby, Söderköping och Ramlösa och vid Västkustens badorter? Och varför skulle där alls vara musik? Den gamla brunnsmusiken var underhållning för kurorternas gäster men innebar också eftertraktade extraanställningar för den oskarianska epokens yrkesmusiker. Vilka var musikerna? Hur skaffade de sin repertoar för sommarsäsongen?

Familjen Hamrin & Jönköpings-Posten

Biografi över Stig Fredriksson följer hans levnadsbana från uppväxtåren i Vaggeryd, studietiden i Lund, karriärförsöken i Stockholm till ledningen av familjeföretaget Herenco med en frimodig diversifiering in i helt andra branscher än dagspressen.

Tempel och kulthus i det forna Skandinavien

Var utövade människor sin religion i Skandinavien, under vikingatiden och längre tillbaka? Skedde det i det fria, vid källor, på berg eller heliga lundar, eller fanns också särskilda byggnader för den religiösa kulten? Och fanns verkligen templet i Gamla Uppsala? Dessa frågor och mycket mer diskuteras i den här boken, i ljuset av de arkeologiska fynden.

Gotlands historia

Boken Gotlands historia presenterar historien på Gotland från forntid till nutid på ett ”lättillgängligt sätt”.

Magnus Jacob Crusenstolpe i 1800-talets offentlighet

Magnus Jakob Crusenstolpe (1795-1865) är en fascinerande och motsägelsefull person, en av sin tids mest hyllade och beundrade män. Han förkroppsligade mycket av den demokratiska utveckling som skedde under decennierna efter författningsreformerna 1809 och var en viktig symbol för orädd politisk opposition.

Hur barnen blev en handelsvara

Samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundläggs, pågår en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. ”Oäkta” barn säljs till lägstbjudande på auktion fram till 1918, utnyttjas som arbetskraft eller vanvårdas till döds. Parallellt med detta skapar filantroper ”fosterbarnens ö” på Gålö i Stockholms skärgård. Där tvingas arrendetorparna ta emot närmare tusen fattiga stadsbarn.

Båtbyggare på Orust

Orust, ön där båtbyggartraditionerna går tiotusen år bakåt i tiden, är ett begrepp i den internationella båtvärlden. Ingenstans har varven och båtbyggerierna legat så tätt som på Orust. Öns båtbyggare har placerat Orust på världskartan genom sin hantverksskicklighet och genom båtar som blivit kända för sin kvalitet.

Skånes historia 1376-1720

I andra delen av Skånes historia står landskapet mitt i kampen om herraväldet i Norden, från Margareta till Karl XII. Skåne blev också brännpunkten för adelsväldets maktanspråk och böndernas uppror. Med freden i Roskilde 1658 tog Sverige över Skåne från Danmark, men striden var inte över.

Musikens roll i krig och konflikter

En beskrivning av musikens användning i Gustav Vasas och Gustav II Adolfs härar, hos Karl XII:s karoliner och i de europeiska krigen under 1800-talet, under de två världskrigen och det kalla kriget, i Vietnamkriget och i kriget mot terrorismen, ända fram till dagens krig i Syrien, där alla sidor använder sig av musikklipp på Youtube för rekrytering och propaganda.

Kristian Tyrann – furste av Norden

I Furste av Norden får vi möta Kristian II – Tyrannen – i ett helt nytt ljus, bortom blodbaden. Kristian var huvudfigur i den strid om Norden som kom att forma oss ända till i dag, fem hundra år senare. Men de som vann ville inte att vi ska få veta vad som gick förlorat. De hade alla skäl att dölja vad som hände.

Annonser

Boken Norrköpings gatunamn
Däck online hos Tirendo
Kontorsmaterial till lågpris -
bl a kuvert, pärmar, kopieringspapper

STS Alpresor Tidningar om historia & vetenskap

Nyhetsbrev

Just nu prenumererar 3095 personer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Dagens datum

  • Den 28 juni 1709 besegrades den svenska armén i slaget vid Poltava.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!